A biztosítók jósága - avagy realitás-érzéke

A casco biztosítás díja a biztosítót egy évre előre megilleti - olvasható majdnem szó szerint az alábbi mondat a cascóról szóló törvényfejezetben, amelyet még a biztosítási szakmán belül is sokan megdöbbenve fogadnak.

Nem mintha olyannyira új törvényről lenne szó, csupán nincs az a magyarországi biztosító, amely alkalmazná is regulában foglaltakat. Már csak azért sem, mert a casco biztosítással nem élők több mint 70 százaléka azért nem köt szerződést, mert sokallja az áltagosan évi 65 ezer forintot - ha a biztosítók még előre elkérnék az egész éves összeget, akkor még kevesebb casco kötetne.

Gyakorlati kedvezmény

Törvénybe foglalt joga helyett a biztosítók inkább megjutalmazzák azokat, akik teljesítik az előreírást, és biztosítás megkötése után 60 napon belül befizetik a teljes összeget– a kedvezmény még nagyobb, ha a pénzt bankszámláról utaljuk el a biztosítónak. Szintén jelentős kedvezmény jár azért, ha valaki az internetek keresztül köti meg casco szerződésért, de gyermekünk léte, vagy egy bizonyos megyében élés is jelenthet önmagában kedvezményeket. Jelentős megtakarítás érthető el akkor is, ha már rendelkezünk az adott biztosítónál valamilyen biztosítással, vagy cascónkkal együtt KGFB-t is akarunk kötni. Casco kalkulátor segítségével könnyen kiszámolhatjuk a biztosító nekünk szánt éves casco díját, az egész nem telik többe pár percnél.