A casco árának várható alakulása

A casco biztosítások ára számtalan tényezőből rakódik össze - mint azt néhány hete összegeztük. Ez a kontinentális piacot nézve még több tényezőre változik, ami még bonyolultabbá teszi az előrejelzést- azonban még így sem lehetetlen.

Az ilyenekre szakosodott a Marsh brókercég, amely kiadta az EMEA térség (Európa, a Közel-Kelet és Afrika) 2013-as biztosítási árainak előrejelzését. Ebből kiderül, hogy bár az egész piacon nem várható áremelkedés, sőt, kedvező kárstatisztikák esetén az év vége felé még csökkenhetnek is az árak, vannak országok, ahol majdnem biztos az áremelkedés, méghozzá nem is elhanyagolható mértékben. Hazánk is ilyen.

Országok és casco árak

A legnagyobb díjemelkedések Lengyelországban, Oroszországban és Olaszországban várhatóak, itt a drágulás elérheti a 10-20 százalékot is. Érdemes megjegyezni, hogy Olaszországban már így is az európai átlag ötszöröse a KGFB ára, és casco is hasonló tendenciát mutat, így könnyen Olaszország válhat a legdrágább országgá biztosítási szempontból. Angliában, Németországban és Spanyolországban szintén emelkedés jöhet, igaz itt csupán 10 százalék körüli, ahogy a magyar piacra is hasonló az előrejelzés – igaz nálunk a kiváltó okok merőben eltérőek. A cascóra az idei évtől terhelődő 15 százalékos különadó, valamint a gépjármű biztosítások tavalyi KGFB kampányban való komoly árzuhanása miatt nőhetnek az árak - hiszen a jelentés szerint csökkenni már nincs hova, mi vagyunk a legolcsóbbak.