A casco és az önrész

A casco biztosításhoz mindig is hozzá tartozott az önrész - azon örök törvény alapján, hogy ami a mi pénztárcánkat sújtja, arra mindig jobban odafigyelünk.

Ennek lényege, hogy visszafogja a vezetőt attól, hogy bizonyos meggondolatlan vezetési stílust válasszon, mondván a biztosító baj esetén úgyis fizet mindent. Az önrészhez általában felemásan állnak hozzá az autósok: van, aki a minimalizálására, van, aki pedig a megnövelésére törekszik, elvégre mindkét opció más irányba tolja az egész casco biztosítás jellegét.

Az önrész és kiváltása

Az önrész alapvetően 10 százalékos, de minimum 50 ezer forintos összeghatárát sokan azért tolják fel 100 ezer forintig, mert így évi 10 százalékkal olcsóbbodik a casco biztosításuk. Igaz, hogy így a kisebb károkat zsebből kell kifizetniük, de az igazán komoly károktól így is ugyanakkor védettséggel rendelkeznek - ők azok, akik jellemzően a legrosszabbra készülnek, és akik számára minden forint számít. Mások - főleg azok, akiknél viszonylag gyakoriak a kisebb sérülések - pedig az önész minimalizálására vagy eltörlésére törekednek. Erre van módszer egy külön szolgáltató kiegészítő biztosításával, illetve a KGFB mellé köthető mini cascóval, ám mindkettő igen drága mulatság: évi tízezer forintnál olcsóbban nem nagyon lehet megúszni.