A Casco penetráció Közép-Európában

Hazánkban nem igazán lelkendeznek a casco biztosítások iránt. A több mint 4,2 millió aktív gépjárműből mindössze 852 ezer rendelkezik casco biztosítással, így a casco penetráció sem haladja meg a 21 százalékot (és az elmúlt 10 évben ez 2 százaléknyival többet egyik irányba sem változott).

A fő ok az, hogy a casco biztosítás drága - legalábbis ezt válaszolta a cascóval nem rendelkező autósok több mint 70 százaléka tavaly, amikor még évi 91 ezer volt az átlag casco. Most hogy ez évi 50-60 ezerre esett, még mindig nem emelkedett meg a casco lefedettség - igaz, a lakosság az évi 40 ezer forintot tartja kifizethetőnek.

Nem rossz arány

Azt gondolhatnánk, hogy ilyen adatokkal nincs mire felvágnunk, valójában a 21 százalékos penetráció nem is olyan rossz Közép-Európában. A környező országok közül ugyanis mindössze ketten haladják ezt meg: Szlovénia bőven az 50 százalékos casco lefedettségével, míg Csehország is jól áll a saját, 30 százalék fölötti arányával. Azonban Bulgária casco lefedettsége csupán 5 százalékos, míg a Szerbeknél még ennyien sem, csak 3 százaléknyian bíznak a casco biztosítókban. Ezek nagy része is hitellel terhelt gépjármű, amikre kötelező a casco kötése.