A Gender direktíva kihatása a casco piacra

Az EU egész területén belül december 22-én életbe lépett az EB és jogvédők által szorgalmazott gender-direktíva, amely kimondja, hogy a biztosítók nem tehetnek különbséget nemek alapján az árban.

A fricska a döntésben az, hogy ezzel pont az elvileg védendő nőket hozzák nehezebb helyzetbe, és az általában véve előnyben lévő férfiak üzleti életét könnyítik meg. Ugyanis a biztosítók több évre visszamenő statisztikákkal és kutatásokkal rendelkeznek, amelyek alapján forintra váltható kedvezményeket adtak a nőknek. Most viszont unisex díjakat kell alkalmazni, amelyek összességében a férfiaknak valamivel olcsóbbak, a nőknek pedig jóval drágábbak.

Casco

A nők háromszor kevesebb súlyos és halálos közlekedési balesetet okoznak, mint a férfiak, ezért mind a KGFB, mind casco biztosítások árából eddig kedvezményt kaptak a nők - amely itthon a casco esetében bírt pénzügyileg is jelentős súllyal. A biztosítók azonban szeretnének továbbra is kedvezni a kevesebb kárigényt jelentő hölgyeknek, ezért az Angol biztosítók már decembertől egy furcsa trendet találtak ki az AA British Insurance Premium Index jelentése szerint. Ugyanisaz angol biztosítók foglalkoztatás szerint adnak casco és KGFB kedvezményeket - amely eddig abszolút nem volt divat - és főleg olyan foglakozásoknak kedveznek, amiben túlnyomó többségében nők dolgoznak. Hasonló megoldások Magyarországon is várhatóak.