A gumik helyes karbantartása pénztárcakímélő lehet

Jelentős költséget jelent egy gumi pótlása, és akkor nem is beszéltünk még a teljes garnitúra cseréjéről, illetve a rossz állapotú gumik által okozott egyéb károsodásokról. Felesleges kiadásoktól óvhatjuk meg magunkat, ha rendszeresen megvizsgáljuk a gumik kopását és elvégezzük a szükséges karbantartást.

#@CASCO_BANNER1@#

Nem feltétlen kell autószerelőnek lennünk, egy átlagember ránézéssel is meg tudja állapítani az elhasználódást. A futófelület állapotából lehet leginkább következtetéseket levonni, a gumi mintázatát figyelve lehet észrevenni a kopás mértékét, ami mutatja mikor érett meg az abroncs a cserére. 

Tévhit, hogy csak új autóra éri meg cascot kötni! Nézze meg mennyiért biztosíthatja autóját!

A balesetek elkerülése érdekében mindenképp indokolt a gumik cseréje, ha a mintázat nagy része annyira elkopott már, hogy a felülettel egy szintbe kerül. A kopás mértéke és elhelyezkedése egyéb problémákra is felhívhatja figyelmünket, persze ezek felismeréséhez már értenünk is kell az autókhoz. Egyenetlen kopásra utal az, ha a mintázat csak helyenként kopott, ami eredhet abból, hogy vagy nincs jól felfújva a gumi vagy a kerekek nincsenek jól kiegyensúlyozva, vagy elhasználódtak az autó alkatrészei a felfüggesztésnél vagy a kormányműnél.

Az abroncsnyomás folyamatos ellenőrzésével elkerülhetjük a túl magas vagy túl alacsony nyomásból adódó kopásokat, de a nem megfelelő nyomás szint hosszútávon egyéb hátránnyal is járhat, jobb esetben csak nagyobb üzemanyag felhasználáshoz vezet, de rosszabb esetben a gumi szét is robbanhat ezzel balesetet okozva. Rendellenesség esetén forduljunk szakemberhez, aki elvégzi a szükséges cserét, javítást vagy a helyes beállításokat.