A magyar autótolvajok hét módszere

Egy személyautót számos különféle trükkel lehet ellopni – az egyszerűtől az egészen kifinomultakig. A rendőrség szerint Magyarországon hét olyan módszer terjedt el, amelyet előszeretettel használnak a tolvajok.

A magyar autótolvajok hét módszere

A legegyszerűbb mind közül természetesen az úgynevezett roncsolásos módszer – könnyű kitalálni, ez nem mást jelent, mint hogy a tolvajok egyszerűen feltörik a gépjármű zárját.

Keveseknek jut eszükbe, de a tolvajok sokszor nem is az autóra vadásznak elsősorban – az ORFK szerint nem ritkák az olyan esetek, amelyeket a szervezett bűnözés keretén belül követnek el, s a tolvajok ilyenkor a házba való betörés során tulajdonítják el a slusszkulcsot is.

Néhány éve nagy sikert aratott egy vírusvideó, melyben egy busz elé bevágó, majd lefékező autós helyére az egyik utas pattan be, amikor a sofőr kiszáll kiabálni a buszvezetővel. Ez a módszer amilyen szokatlannak tűnik, valójában annyira gyakori. Ez az úgynevezett koccanásos vagy beugrásos módszer, s lényege annyi, hogy valamiképpen rábírják a vezetőt arra, hogy kiszálljon a kocsiból – a kormány mögé pedig azon nyomban be is pattan a tolvaj.

Az erőszakos átvétel, mint azt neve is mutatja, kevesebb trükközést és több erőszakot jelent, bár a nagy kockázat miatt ettől kevésbé is kell tartanunk. Előfordul az is, hogy a tolvajok csak az autó alvázszámát lopják el, vagyis lemásolják azt. A duplikálás segítségével ugyanis sok esetben „legalizálnak” lopott autókat.

A rádiófrekvenciás eszközök használatának gyakorlata, bár a közbeszédben gyakran előfordul, mára igencsak megritkult. Az ezredforduló után megszaporodtak az ilyen tolvajlások, a rendőrség szerint azonban ma már kevésbé népszerűek.

Végül még egy módszer van, amely nagyobb gyakorisággal fordul elő, ez azonban már nem a magánszemélyeket érinti, a tolvajok ugyanis sokszor kereskedőktől szereznek meg autókat csalás vagy sikkasztás útján – ehhez nem kell erőszak, kisebb a lebukás veszélye, s amikor az üzlet megköttetett, a kereskedő csak későn jön rá, hogy se pénze, se kocsija nem maradt.