A mini-casco átalakítja a casco piacot

A mini casco egy olyan biztosítási típus, amely a cascóhoz hasonlóak akkor fizeti gépkocsink sérüléseit, ha mi, vagy a természet voltunka vétkesek.

Ára havi 2-3 liter benzinből megvan, így rendkívül népszerű a gazdasági válság miatt megcsappant jövedelmű, de gépkocsijukat mégis féltő lakosság körében. A mini-casco szinte csak karambol ellen véd, ami annyira nem is gond, hisz a káresemények legnagyobb hányada - 41 százaléka - ebből keletkezik. A térítési limitje mindössze pár százezer forint, ám nincs önrész, így tökéletes az öregebb, olcsóbb járművek biztosítására. Ráadásul az ütközések közel harmadánál 100 ezernél kevesebb, 58 százalékánál pedig 300 ezernél kevesebb kár keletkezik – tehát nagy eséllyel beleférünk majd a térítési limitbe.

Kihatása

A tavalyi évig az volt a gyakorlat, hogy a biztosítók csak kötelező biztosítás mellé kínálják akciósan az úgynevezett minimal- vagy mini-cascókat, azonban az idén önállóan is elkezdték árusítani ezt a fajta biztosítást, amely alaposan felkeverte a casco piac számait. Az elterjed kimutatások szerint az áltagos casco ára az év végi KGFB-kampány után jó harminc százalékkal esett vissza: 95.000-ről 60-65 ezer forintra.

Azonban ha külön bontjuk a sima, és a mini-cascót, akkor teljesen más eredményt kapunk. Tavaly az átlagos,hagyományos casco ár 105 ezer forint körül alakult, amiről a kampány hatására 91 ezerre esett, és ezt a képet ferdíti a mini-caso belekeverése évi 60-65 ezerre. Erre vezethető vissza az a tény is, hogy bár a casco szerződések száma valamennyivel nőtt (ettől függetlenül még mindig 800.000 körül van, ami kicsivel jobb, mint 20 százalékos lefedettséget feltételez), árbevételük nagyban visszaesett.