A régión belül mi állunk a legrosszabbul

Nemrég napvilágot látott a közép európai régión belüli gépjármű biztosítási adatok bevételei, egyes országok szerint szétbontva.

Az elemzésükből kiderül, hogy a tavaly bevezetet baleseti adó ismét a régió aljára küldte országunkat. Már mindenhol némi esés volt tapasztalható, de ebben messze mi álltunk az élen: a 2010-es eredményekhez képest 27,5 százalékkal csökkent a casco és a KGFB biztosítások díjbevétele. Ráadásul, míg az utánunk következő Romániában egységes volt a visszaesés mértéke (mindkét biztosítás árbevétele 19 százalékot csökkent az egy évvel ezelőtti értékhez képest) addig nálunk a KGFB húzta magával a szakadék felé a piacot, hisz a casco rész bevétele kevesebb, mint 15 százalékkal csökkent csupán.

Bevételi rangsor

A bevételek alakulását három dolog határozta meg: az adott ország népessége, az országban uralkodó casco és KGFB-lefedettségi adatok, valamint a biztosítások árszintje. Az első helyen a messze legnépesebb Lengyelország végzett (3,25 milliárd euró), őt a tízmillió főnél alig népesebb Csehország követte (1,38 milliárd euró), majd a népes, bár biztosításokkal és gazdaságis sikerekkel egyaránt hadilábon álló hadilábon álló Románia futott be a harmadik helyre (940 millió euró). Negyedikként a közel ötmillió fős Szlovákia (563,5 millió euró) következett, az ötödik helyet pedig a mindössze kétmilliós lakossággal rendelkező Szlovénia birtokolja (537,9 millió euró). Magyarország ezzel szemben csupán a hatodik helyre volt jó (503,15 millió euróval), amely a legrosszabb egy főre jutó gépkocsi biztosítási értékének felel meg. Az utolsó helyet Bulgáriában és Horvátország együttesen birtokolja, mindketten évi 495 millió euróval.