Alulbiztosítottság és védettségi szint

Egy biztosításnál számos olyan fogalom van, amelynek ismerte szükséges ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb szerződést tudjuk megkötni - és ugyanez fokozattan igaz a lakásbiztosításokra is.

Az egyik nagyon fontos tényező az, hogy a szerződést olyan értéken kössük meg ingatlanunkra - és a benne található ingóságainkra - amely fedezi a lakás valódi újjáépítési költségét, és az ingóságok beszerzési árát. Amennyiben nem így teszünk, úgy bár némivel kevesebbet fizetünk havonta a lakásbiztosításunkért, de alulbiztosítottság jön létre, vagyis a biztosító nem fogja maradéktalanul megtéríteni a kárunkat.

Megfelelő védelem

A másik nagyon fontos fogalom a védettségi szint tisztázása. Minden biztosító különböző fokozatú védelmi szinteket határoz meg, melyek leírását megtaláljuk a biztosítási szabályzatban. Káresemény bekövetkeztekor a biztosító a kár időpontjában ténylegesen meglévő védelmi szintnek megfelelően nyújtja a térítést. Ez azt jelenti, ha rendelkezünk például riasztóval, akkor ennek meglétét csak akkor veszi figyelembe a biztosító, ha valóban üzemelt is a kár bekövetkeztekor.