Árvizek, garázsok és a casco

A kissé megbolondult időjárásunk számos természeti katasztrófához hozzásegített minket. Ilyenek a mostani és az elkövetkező hetekben lejátszódó árhullámok is, amelyeket nem csak a csapadék duzzaszt meg, hanem a késői tél következtében a hegyekből mostanában felolvadó hó is jelentős hatással van rájuk.

Ezért van jelenleg majd 100 helyen első, további helyeken pedig már másodfokú árvízvédelmi készültség. Az árvíz erősségére ráerősíthet a természeti törvények ciklikussága is. Mivel tavaly viszonylag komoly károk nélkül megúsztuk a tavaszi árvízhullámot, idén nagyobb az esély egy komolyabb pusztításra.

Az árvizek pusztításaitól - legalábbis annak anyagi vonzatától - képes minket megvédeni egy lakásbiztosítás - ugyanakkor ez nem igaz a jóval nagyobb kiterjedésben megjelenő, igaz korántsem annyira pusztító belvíztől. Azonban a lakásbiztosítástól ne várjuk gépkocsink védelmét is, még akkor se ha van olyan melléképület biztosításunk, amit kifejezetten garázsra fejlesztettek ki. Ezek, az egyre népszerűbb kiegészítők ugyan térítik a gépkocsiban (vagy azok fontosabb, tárolt alkatrészeiben) esett károkat is, azonban van nekik egyfajta fedezeti limitjük, ami korántsem elégséges arra, hogy a totálkárt térítse (kivéve, ha kifejezetten öreg járgányunk volt). Ez nem véletlen, a garázsbiztosítást nem is erre találták ki.

Ellenben a kárt teljes mértékben téríti egy casco biztosítás, hiszen annak egyik lényege, hogy legtöbb féle-fajta beállt elemi kárt téríti, és az árvíz is annak minősül. Ekképp, ha van cascónk, akkor a gépjármű teljes értékét megkapjuk - már ha totálkáros lett az árvíz következtében - levonva belőle az ilyenkor kötelező 5-10 százalékos, de minimum 50-100 ezer forintos önrészt. Ugyanakkor, ha garázsbiztosítással is rendelkezünk, akkor azt használhatjuk arra, hogy abból térítsük meg a casco önrész mértékét - hiszen a biztosítási törvények alapszabálya szerint csupán jobban nem járhatunk egy káresemény kapcsán, de egyéb korlátozást nem ad különböző biztosítások térítésének kombinálásra. Csak arra kell figyeljünk, hogy a kapott összeg egésze ne haladja meg a biztosító által megállapított teljes értéket, elvégre az már biztosítási csalásnak minősülne. Célszerű kikérni mindkét biztosító véleményét az ügyben, így elkerülhetjük az utólagos jogi hercehurcákat.