Autós fekete doboz

Bármennyire is felelősségteljes és rutinos egy sofőr, sajnos bizonyos esetekben nem tehet semmit azért, hogy elkerüljön egy balesetet, főképp, ha a közlekedés többi résztvevője nem tartja be a szabályokat. Biztonságunk érdekében természetesen a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fektetnünk vezetés közben, azonban arról sem árt gondoskodnunk, hogy ha már megtörtént a baj, kiderüljön, ki hibázott. Hiszen hiába vagyunk vétlenek, ha a baleset másik résztvevője mást állít, és tanúk sincsenek.

Autós fekete doboz

Bizonyíték, amely alátámasztja a vétlen sofőr szavát

Ezen esetek tisztázására szolgál az autóba építhető „fekete doboz”, azaz a Dash Cam. A 49,95 fontért (21 ezer forintért) elérhető eszköz segítségével a sofőrnek megdönthetetlen bizonyítéka lehet arra, mi is történt valójában. A szélvédőre tapasztható, kisméretű berendezés rögzít mindent, ami az autóban történik. A Full HD-s, 1920x1080p-es képet adó videókamera 120 fokos látószöggel rendelkezik, és egy 3MP-es, HDMI kimenettel rendelkező CMOS érzékelő segítségével minden részletet rögzít.

A készülék ütközéskor automatikusan elmenti a felvételt

A Dash Cam a rögzítés során mindig felülírja a régi felvételeket, és mozgásérzékelő funkciójának köszönhetően egy esetleges ütközéskor automatikusan egy legfeljebb 32 GB-os micro SD kártyára menti a legutóbbit (a kártya nem tartozék). Tehát, ha a balesetben a vezető vagy az utasok olyannyira megsérülnek, vagy olyan helyzetbe kerülnek, hogy manuálisan nem tudnák elmenteni a felvételt, a bizonyíték akkor is rendelkezésre fog állni.

A berendezés elemmel és hálózatról is működik

A Dash Cam nappal és éjszaka egyaránt használható. A készülék beépített mikrofonnal és hangszóróval is rendelkezik, amelyek igény szerint ki-bekapcsolhatók, a 2,7 colos TFT LCD kijelzővel egyetemben. A berendezés elemmel és hálózatról egyaránt működik. A beépített LED-es lámpa vakuként funkcionál. A készülék mérete 8x6x3 cm, és jár hozzá egy a szélvédőre való rögzítéshez szükséges szerelék, valamint egy szivargyújtós kábel is.