Autót kölcsönbe nem adunk! És ha mégis?

Az autósok zömével legalább egyszer már biztos előfordult, hogy egy jó barát, vagy rokon kérte kölcsön az autóját. Valljuk be őszintén, kellemetlen az ilyen helyzet, mert az autónkat féltjük, de a barátunkat, rokonunkat sem szeretnénk megbántani. Még ha meg is bízunk az illetőben, és tudjuk, hogy jól is vezet, a baj bármikor megtörténhet, és Murphy törvényét már nem is említjük.

#@CASCO_BANNER1@#

Ha az autó kölcsönadása mellett döntünk akármilyen jó ismerősünkről, rokonunkról van szó, írjunk kölcsönadási szerződést. Habár a kölcsönbe adást nem kötelező írásba foglalni, de fő a biztonság, és az esetleges későbbi vitás esetekben szükség lehet rá. Az írásba foglalás jórészt a kölcsönbe adó érdeke, de a szerződéssel a kölcsönbe vevő is igazolhatja egy esetleges rendőri intézkedésnél, hogy jogosan használja az autót.

Tévhit, hogy csak új autóra éri meg cascot kötni! Nézze meg mennyiért biztosíthatja autóját!

A kölcsönbe adás írásban való rögzítésének másik nagy előnye, hogy igazolhatjuk,  ki vezette az autót egy adott időszakban. Ez akkor lehet fontos, ha a kölcsönbe adás ideje alatt az autóval szabálysértést esetleg bűncselekményt követtek el. Az objektív felelősség bevezetése óta nőtt meg ennek a jelentősége, ugyanis, ha az üzembentartó dokumentumokkal is igazolni tudja, hogy a járművet valakinek kölcsön adta, akkor a bírságot a használatba vevő személynek kell megfizetnie.  Azonban mégis célszerű a kölcsönadást alaposan meggondolni, mivel, ha a használatba vevő személytől a kiszabott bírságot nem lehet behajtani, abban az esetben a bírságot az üzembentartónak kell megfizetnie.

Szerződésmintát az internetről is letölthetünk, de mi magunk is megfogalmazhatunk egyet. A szerződésben rögzítsük, a kölcsönadó és kölcsönbe vevő felek adatait, a kölcsönadott gépjármű adatait, az átadáskori állapotát, a kölcsönbe adás időtartamát, jár e díj a kölcsönbe adónak a használatba vételért, valamint, hogy eseti vagy több alkalomra szól a használat, illetve fontos rögzíteni ki vezetheti az autót. A szerződést két tanúval hitelesíttessük.

A kölcsönadási szerződés idejére nem lehet ideiglenes kötelező biztosítást kötni, ezért a kölcsönadás ideje alatti harmadik félnek okozott károkat a gépjármű üzemben tartójának kötelező biztosítása alapján történik.

Amennyiben a kölcsönadás hosszabb időre történik, pl. 1 évre vagy ennél hosszabb időre, akkor érdemes üzembentartónak bejegyeztetni a kölcsönbe vevőt. Az üzembentartói bejegyzés csak használati jogot jelent, az autó tulajdonosa a kölcsönbe adó marad ez esetben. Az új üzemben tartónak (kölcsönbe vevő) új kötelező biztosítást kell kötnie, és neki kell majd gondoskodnia a kötelező biztosítás befizetéséről, valamint, a büntetésről szóló csekket is a bejegyzett üzembentartó fogja kapni.

Casco biztosításunkat is érdemes megvizsgálni, van e benne olyan kitétel, hogy ki vezetheti az autót, fel van e tüntetve valamilyen módon a vezetők köre, (pl. életkor alapján). Ha a kölcsönbe vevő pl. fiatalabb, mint a biztosításban megengedett vezető, akkor nem térítik meg a gépjárműben keletkezett kárt.