Az interneten kötik a legtöbb biztosítást

Szinte kizárólag az interneten kötnek hazánk polgárai kötelező felelősségbiztosítást - többek közt ez derült ki az internetes kötések arányát vizsgáló, legújabb felmérésből.

A számok tanulsága szerint a KGFB-t kötők 85 százaléka tavaly már az interneten kötötte(újra) biztosítását, amelyben hatalmas szerepe lehet annak, hogy az internetes kötésért járó kedvezmény itt legnagyobb. További motiváció, hogy kiegészítő biztosításokon felül itt minden csomagban ugyanaz szerepel, tehát nyugodt szívvel lehet alkalmaznia kizárólag az árra koncentráló, internetes biztosítási kalkulátorokat.

Valószínűleg a KGFB húzta magával a cascót a második helyre, amelyet a 60 százalékos internetes kötési aránnyal elért. Itt már jóval többet számít a csomag tartalma, mint az árazás, ezért az összehasonlító casco-kalkulátorok használata nem mindig bölcs dolog. Azonban legtöbb autós szereti együtt elintézni a kötelezőt és a cascót, együttkötés esetén pedig mindkettőből jelentős kedvezményben részesülhet. Az utasbiztosítás 40 százalékos világhálós aránnyal csupán a harmadik helyre csúszott be, annak ellenére, hogy a biztosítók szerint a piac eme szegmensében volt legnagyobb arányú az internet térhódítása. A lakásbiztosításokból komplexitása és bizalmi volta miatt csupán 19 százalékot tudott kihasítani az internet, míg ugyanez az arány a 20-30 évre szóló élet és balesetbiztosításoknál mindössze 9 százalék volt.

Változó kép

Hasonlóan népszerűek voltak a biztosítási problémák online való rendezése is - de a Facebook-on nyomuló biztosítókat is meglepően magas társadalmi elfogadottság jellemezte. A kutatók várakozásaival ellentétben nem jövedelmi olló felsőbb rétegei kötöttek főleg az interneten, hanem minden társadalmi réteg nagyjából ugyanakkora arányban képviseltette magát (ebből valahol az is leszűrhető, hogy akinek ma Magyarországon nincs pénze internetre, annak biztosításra se). A számok alapján jövőre akár 50 százalékkal is nőhet azok aránya, akik az internetet fogják előnyben részesíteni egy biztosítás kötésekor.