Biztosítási árak alakulása Európa szerte

A Marsh brókercég kiadta az EMEA térség (Európa, a Közel-Kelet és Afrika) 2013-as biztosítási árainak előrejelzését tartalmazó jelentését.

A teljes térségben várhatóan stagnálni fognak a biztosítási árak (vagyis az inflációt is figyelembe véve reálértéken csökkenek), kedvező káradatok során pedig valóságos árcsökkenés is jöhet az év vége felé. Azonban ez nem igaz mindenhol: Európa fél tucat országában biztosan jelentős mértékű áremelkedés várható, leginkább a casco és a KGFB piacon. Bár más körülmények miatt, mint a többi áremelkedést elkönyvelő országban, de ezen a listán Magyarország is szerepel.

Árdrágulások

Bár KGFB és casco szempontjából eddig is Olaszország vitte a prímet (az EU-s átlaghoz képest ötszörös volt a díjkülönbség), de az idén itt újabb 10-20 százalékos áremelkedés várható - hasonlóan Oroszországhoz és Lengyelországhoz. Kisebb, 10 százalék körüli áremelkedés Németországban, Angliában, Spanyolországban, és nálunk prognosztizálható. Míg az átlagos emelkedéseket piaci hatások, és a csökkenő gazdasági konjunktúra okozta, addig itthon az áremelkedés oka a tavaly év végi KGFB kampányban tapasztalt brutális áresés (ami a cascót jobban érintette), és a casco biztosításokra idei év januárjától nehezedő, 15 százalékos egységes biztosítási adó.