A biztosítási csalások drágítják a cascót

Bár egy minapi nyilatkozat szerint (amit az Aegon regionális igazgatója adott) alig vannak biztosítási csalók az országban, egy angliai példa rávilágíthat arra, hogy a kép némiképp árnyaltabb, mint ahogy az ügyfeleik erkölcseit védeni próbáló prominens fogalmaz.

Angliában évi egymilliárd font - vagyis több mint 300 milliárd forint - kárt okoznak a biztosítóknak a biztosítási csalások (ebben benne van az ellenük működő „testületek” fokozott működési kiadásai is). Ez az Angliában egyelőre egyedi módon felállított ISF (Insurance Fraud Register) statisztikai adataiból derült ki.

Hatások

A károkozások miatt átlagban évi 50 fonttal - vagyis több mint 17 ezer forinttal - emelkedtek meg a biztosítások éves költségei (igaz a szigetország kifejezetten drágának számít biztosítási árak szempontjából). A legtöbb esetben lakásbiztosításoknál próbálnak meg csalni, azonban a legnagyobb összegeket (mind egyedi csalásokra vetítve, mind összességében) a casco biztosításoknál sikerül kicsikarniuk a csalóknak. Azon belül is megrendezett balesetek során „bekövetkezett” hamis sérülések a leggyakoribbak - például a nyakcsigolya-sérülések. Mivel erkölcsileg ilye téren mi sem lehetünk sokkal rosszabbak az angoloknál (sőt…), ezért a hazai viszonyokra levetítve elképzelhető hogy 5-10 százalékkal is csökkennének a biztosítási- első sorban a casco - árak, ha sikerülne véget vetni a biztosítási csalásoknak.