Biztosítási csalások ellen harcolnak a biztosítók

A biztosítási csalások hatalmas károkat okoznak a biztosítótársaságoknak. Ráadásul a károk mértéke évről évre növekszik az öreg kontinensen, ahogy Európa egyre inkább süllyed bele az recesszióval összekötött adósságspirálba, és a lakosság egyre inkább pénz szűkében van - amit sokan a biztosítóktól kívánnak megszerezni.

A becslések szerint a biztosítási csalók által okozott, és az ő felderítésükre - sokszor eredménytelenül elköltött pénzek összege kiteszi az ágazat bevételeinek 10 százalékát is. A legtöbb biztosítási csalás a lakásbiztosítási szektorban, a legtöbb és legnagyobb károkat viszont a casco biztosítások piacán okozzák. A casco piac szereplői részben ezért is támogatják a telematikai rendszerek bevezetését, mivel ez nem csak a személyre szabott árazás kiemelésében segít, hanem a csalásokat is sokkal könnyebb vele leleplezni.

A Celent biztosítási tanácsadó cég előrejelzései szerint a biztosítók az elkövetkező időkben növelni fogják a csalás elleni harcra fordított, időt, energiát és pénzt egyaránt. Ennek egyik fő oka, hogy a fejlettebb piacokon már olyan éles az árverseny, hogy a bevételek növeléséhez a kárhányadok lefaragásán keresztül vezet az út - amiben nagy segítséget nyújthat a csalók kiszűrése, és a biztosítási csalások leleplezése. Ilyen beruházások lehetnek olyan cégek felbérlése, akik a csalások előrejelzésével és kiszűrésével foglakoznak. Bár a jelentés négy csoportba osztva 13 céget is említ, akik professzionális szinten foglakoznak ezzel szerte a világon, de bármennyire is eltérőek a módszereik, majd mind a statisztikák, és a biztosítók számára rendelkezésre álló töménytelen adat elemzésével dolgozik.

A biztosítók ugyanis nagyáltalánosságban nem bírnak megfelelő szoftveres technológiával belső adataik célirányos rendezéséhez, ráadásul a cégek külső adatokat is importálnak ebbe, hogy teljesebbé tegyék a képet. A biztosítóknak a csalások technológiai és funkcionális innovációjával is lépést kell tartaniuk, amiben szintén a segítségükre lehetnek az említett cégek. A legnagyobb áttörést mégis az hozhatná, ha valaki megfejtené, miként lehet egyszerűen rendezni a Big Data adatmennyiségét, amire számtalan vállalt és cég fordít dollár milliárdokat, de a kívánt áttörés egyelőre várat magára.