Biztosítási körkép: zuhan az életbiztosítás, nőtt a CASCO kötésszáma

Meglehetősen negatív félévet tudatnak maguk mögött a biztosítók - legalábbis ez derül ki az első féléves biztosítási adatok összességéből.

A teljes ágazat mintegy 4 százalékos bevételcsökkentést volt kénytelen elkönyvelni, amely ha így marad egész évben, és az infláció is 5 százalék fölött fog szárnyalni, akkor az reálértéken 10 százalékos zuhanást is jelenthet - és a kiadások korántsem csökkentek ennyivel. Sőt, a második félévben az új adók még meg is fogják dobni ezt az oldalt. Ráadásul 2013-tól az egységes biztosítási adó újabb terheket rak majd az ágazatra.

Részletek

A legnagyobb zuhanást az átlagosan a bevételek kis híján felét produkáló életbiztosítási ágazat szenvedte el, 7,4 százalékos visszaesést „generálva”. Ezen belül is riasztó mértékű volt az unit-linked életbiztosítások, 12 százaléknál is nagyobb visszaesése. A nem-életbiztosítási ágazat annak ellenére is csak 1,1 százalékot zuhant, hogy mind a gépkocsieladás, mind az új lakások építése lényegében maradt a korábbi, siralmas szinten. A plusz főleg a két gépkocsi-biztosításnak (casco és KGFB) köszönhető. A casco szerződésszám négy félév után kezdett ismét növekedésbe, amely bevétel növekedéssel is társult - annak ellenére, hogy még mindig sok volt a minimal-casco szerződés, amely alacsony költségekkel ugyan, de csak nagyon korlátozott kártérítést biztosít.
forrás : MABISZ