Casco ár: megállt a zuhanás, de mégse.

Idén megállt a casco árának zuhanása, ha nem számítjuk az együttkötési akciókkal kötött casco biztosításokat, legalábbis a szerződések döntő többségét produkáló internetes kötések esetében - derül ki egy friss felmérésből.

A casco éves átlagára ugyanis 67 900 forint volt az idei első negyedévben, amely csupán minimális különbség a tavalyi átlagos árhoz képest. Ez azért furcsa, mert az előző években komoly áresések voltak évről évre: három éve zuhant be az átlagár 100 ezer forint alá, és az csökkent két évvel ezelőtt 82 ezer forintra. Az árzuhanást nem csupán az évről évre javuló közlekedés-baleseti statisztikai adatok hajtották, hanem az a régóta ismert lakosság elvárás is, hogy a casco ára olcsóbb legyen. Ugyanis egy másfél évvel ezelőtti felmérés szerint az autótulajdonosok többsége akkor venne casco biztosítást, ha az ára lecsökkenne évi 40 ezer forintra (a casco penetrációja már hosszú ideje 21 százalék, illetve a statisztikai hibahatárai körül mozog).

Azonban ha jobban megvizsgáljuk az árakat, és hogy ki mire és mi után kötött casco biztosítást, már egy teljesen más képet kapunk. idén az összes szerződő mindössze 15 százalékát teszik ki azok, akik újonnan vásárolt gépkocsira kötöttek casco biztosítást (az autópiac helyzetét tekintve ez a szám nem meglepő), ám ők évi 87 ezer forintot fizettek a biztosításukért. Ellenben akik újonnan vásárolt használt autóra kötöttek (az összes cascót kötő 43 százaléka) már csupán 73 700 forintot fizetett. Ez az eltérés nyilvánvalóan a gépkocsi árából adódik. Azonban azt már nem lehet ezzel magyarázni, hogy a cascót újrakötők és azok, akiknek már korábban volt cascójuk, de egy időre elhagyták azt (az összes szerződő 37 illetve 5 százaléka) 54 500 és 58 500 forintért kötött cascót. Az ok sokkal inkább az lehet, hogy ezen vásárlók sokkal inkább tudatosabb vásárlók, és kihasználják az összehasonlításra képes casco biztosítás kalkulátorokat, az ott fel nem tüntetett kedvezményeket, és így évente közel 20 ezer forintot spórolnak. Az önrész megnövelésével pedig újabb 10 százalékos spórolási opciót lehet életre hívni.

Kicsit más a kép, ha azokat is megvizsgáljuk, akik a tavalyi év végi KGFB kedvezmények időszakában kötöttek együttkötés akciókkal casco biztosítást - ekképp ugyanis közel 40 százalékkal, 44 300 forintra tudták szorítani a teljes körű casco biztosítások árát. Ha ezt a csoportot is hozzáadnánk a teljes árképhez, akkor viszont idén is csökkenne a casco átlagos ára. Mindennek ellenére - vagy épp ezért - az idei első negyedévben felmondták a casco biztosítások 7,2 százalékát, és a piac bevétele 12 százalékkal csökkentek tavalyi év hasonló időszakához képest.