Casco árak 2013-ban

A casco biztosítás túlárazott: legalábbis ezzel az indokkal nem kötött casco biztosítást a megkérdezett autósok közel 70 százaléka egy fél évvel ezelőtti felmérés szerint.

Hasonló volt az arány két éve is, pedig évente több mint tíz százalékot zuhan átlagos esetben a casco ára, de még mindig nem közelítette meg a fogyasztók által elvárt árszintet. Ők ugyanis évi 40.000 forintos díjnál kezdenének el tömegesen cascót kötni - a lefedettség jelenleg 20 százalék körüli -, pedig az átlagár idén évi 91 ezernél foglal helyet.

Áralakulás 2013-ban

A tíz százalékos csökkenést nem biztos, hogy össze tudják hozni jövőre a biztosítók. Egyrészt mert a 2013-tól érvényes egységes biztosítási adó 15 százalékos sarccal sújtja a cascót. Másrészt mert a casco ágazat amúgy sem teljesít jól: a hitelre vett gépkocsik 10 százalék alatti aránya miatt csökken az új szerződések száma, a korlátozott szolgáltatásokat nyújtó, úgynevezett minimál-cascók térhódítása miatt, pedig csökken a bevételi árszint (ezeket belekombinálva tavaly csupán évi 65 ezer lett volna az átlagár). Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a biztosítók háttere sem túl stabil: a Szolvencia II. elnevezésű, biztosítókra vonatkozó új EU-s szabályzat miatt nagyobb tőketartalékot kell képezniük az anyacégeknek, így nem jut sok pénz a leányaiknak.