CASCO felsőfokon: anyagi felelősség nélkül

Egy gépkocsi megrongálódása még akkor is súlyos anyagi terheket jelent, ha volt rá teljes körű CASCO biztosításunk. Ugyanis az átlagosan minimum 100.000 forintos önrész azt jelenti, hogy a kisebb károk nagy részét nekünk kell állnunk, az alapvetően 10 százalékos határ pedig azt takarja, hogy egy értékesebb gépkocsinál akár egymillió forintunk is bánhatja, ha ellopják, vagy ha totálkárosra roncsolódik.

Sokan nem szeretnék ezen lehetséges összegeket beletervezni a költségvetésükbe, és jogos az igény arra, hogy ha már egyszer kötöttek egy biztosítást, akkor szeretnék azt teljesen kihasználni – ezekre pedig különböző Casco-kiegészítésekkel van mód.

Casco, amin semmit sem veszíthetünk

A biztosítók nagy része ajánl önrész mentességet (önrész biztosítás), mint CASCO kiegészítőt, ráadásul igen olcsón: az alap casco árának 25-30 százalékát kérhetik extraként, ami általános esetben sem több évi 20-25 ezer forintnál. Ha a 100.000 forintos minimális önrészt vesszük, akkor egy 4 éven belüli kisebb meghúzás esetén már garantáltan visszajön a befektetett összeg, és még akkor nem is történt nagyobb katasztrófa.

Ugyanakkor ezzel a biztosítási módozattal sem ússzuk meg ráfizetés nélkül nagy baj esetén, hisz ha egy ugyanolyan gépkocsit szeretnénk venni, az nyilván sokkal drágább lesz bent a szalonban, mint amennyit a mi már használt gépkocsink ért. Ennek kiküszöbölésére találták ki a vételár-biztosítást. Ezzel az opcióval akkora összeggel fog számolni a biztosító totálkár vagy lopás esetén, amennyibe a gépkocsi újonnan került (vagy amennyiért épp használtan vettük, de ez az opció csak akkor érvényes, ha a gépkocsi 5 évnél fiatalabb volt). Eme CASCO- kiegészítő átlagos összege három évre 90.000 forint, meghosszabbítására pedig nincs mód. Viszont tagadhatatlanul megéri ha ilyen esemény történne a gépkocsinkkal, ugyanis csak az, hogy kigördülünk a szalonból, már százezrekkel csökkenti a jármű értékét.