Drágulni fog a casco?

Komoly mértékben változhatnak a casco piac szabályai idén. Ennek oka, hogy január elsejével életbe lépett az egységes biztosítási adó, amely 15 százalékot kér minden casco díjfizetésből a biztosítók vesztére.

Ám ezt az összeget a biztosítási szektor csak a befizetésekből nem tudja kigazdálkodni, így egy részét valamilyen módon át kell hárítania a fogyasztókra. A konkrét áremelést az éles versenyhelyzet miatt csak az eddig is nagyon alacsony áru cascót kínáló biztosítókengedhetik meg maguknak, a többiek olyan lépésekre kényszerülnek, amely kevesebb kárkifizetést eredményez. Ilyen lehet az egyes kártérítések összegének csökkentése, az önrész növelése vagy az olyan szolgáltatások fizetőssé tétele, amik eddig egy casco biztosításba alapvetően beletartoztak

Kik emelhetnek?

Ilyen változtatásokra vagy casco áremelésre főleg azok a biztosítók kényszerülhetnek rá, akik nem foglalkoznak életbiztosításokkal. Ugyanis az egységes biztosítási adó nem terjed ki sem az élet- sem a baleset-biztosításokra, azonban minden más biztosítás után 10 százalékos adót kell fizetni. Szintén kivétel a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás is, ám arra egyrészt már - a fogyasztók által fizetett - 30 százalékos baleseti adó is nehezedik, másrészt a biztosítóknak nincs a szektorból nagy bevételük, így az abból befolyó összegeket sem használhatják érdemben a baleseti adó fedezésére.