Ekkor nem fizet a casco

Egy casco biztosítás számos dologtól megvéd minket - pontosabban a gépjárművünkben beállt károk anyagi vonzatait téríti. Ilyen az, ha összetörjük a gépjárművünket, ha azt valamilyen természeti csapás éri, ha mások rongálják meg, vagy ha ellopják.

De a casco kiegészítők fejélődésével eme védelmet elég széles körben ki lehet terjeszteni, a rágcsálók okozta károktól kezdve a kátyúk okozta anyagi veszteségen keresztül addig a szerencsétlen esetig, ha elvesztenénk az autónk kulcsait, így teljes zárcserére kényszerülnénk. Azonban vannak olyan, a szerződésben előre rögzített esetek is, amikor a casco biztosítás sem vállal kártérítést - ezek általában súlyos felelőtlenségre, szándékos törvényszegésre, vagy hatalmas, előre nem látható katasztrófákra vonatkoznak.

Az említett katasztrófák közt polgár- és egyéb háborúkat, zavargásokat, terrorcselekményeket, atomrobbantásokat kell érteni - itthon egyik sem igazán gyakori, még Paks közelsége esetén sem. Törvénysértést akkor követünk el, ha ittas, kábítószeres, begyógyszerezett vagy egyéb módosított tudatállapotban vezetünk, illetve, ha a törvény elől való menekülés közben sérül meg a gépjármű. Itt érdemes megjegyezni, hogy míg a közlekedési törvények zéró toleranciával viseltetnek az alkohol iránt, addig a biztosítók 0,8 ezrelékes véralkoholszintig tolerálják azt. A casco akkor sem fizet, ha öngyilkossági kísérlettel próbálkozunk meg vezetés közben - legyen az akár sikeres, akár nem.

A felelőtlenség leginkább lopáskároknál szokott tényező lenni. Ilyennek számít az, ha elfelejtjük bezárni a gépjárművet, vagy ha nincs meg minden gyár által adott kulcsunk - ekkor ugyanis nem térít a casco biztosítás. Különleges és kivételes eset, ha lakásunkba való betörés során szerzik meg a kulcsot, és úgy kötik el az autónkat: ekkor ugyanis nem mi voltunk felelőtlenek (jelenleg ez a második leggyakoribb autólopási módszer Magyarországon). Régen sok esetben akkor sem térített a casco, ha nem tudtunk minden, gépkocsihoz kapcsolódó iratot felmutatni - például mert a forgalmi engedélyünk benne volt az eltulajdonított gépkocsiban. Bár az előírás megmaradt, a biztosítók most már csak kisebb büntetésekkel sújtanak ezért. Így érdemes forgalmi engedélyünket a tárcánkban tartanunk, vagy egyéb helyen, ahol kéznél, de lopástól biztonságban van.