Erre figyeljen gyerekülés vásárlásakor

Talán nem túlzás azt állítani, hogy még a több gyerekes családoknál is gyakran alakulhatnak ki félreértések a gyerekülés használatával, valamint a gyermekek biztonságára vonatkozó autós előírásokkal kapcsolatban. Valljuk be: ez nem is csoda, hiszen az elmúlt években rendszeresen változtak a gyermekek szállítására vonatkozó KRESZ szabályok a vonatkozó EU-s előírásoknak megfelelően. Most röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, és hogy mire figyeljen a vásárláskor.

#@CASCO_BANNER1@#

Az első és legfontosabb szabály, hogy minden 150 centiméternél alacsonyabb gyermek esetében kötelező a „gyermekbiztonsági rendszer” használata (kivéve, ha a KRESZ másképp rendelkezik).

A gyereküléseket a gyerekek testsúlya alapján öt kategóriába sorolják, így lehet biztosítani, hogy a gyermek testsúlyához megfelelő ülést használjunk.

0. súlycsoport: 10 kg testsúly alatt

0+. súlycsoport: 13 kg testsúly alatt

I. súlycsoport: 9-18 kg testsúlyig

II. súlycsoport: 15-25 kg testsúlyig

III. súlycsoport: 22-36 kg testsúlyig

Tévhit, hogy csak új autóra éri meg cascot kötni! Nézze meg mennyiért biztosíthatja autóját!

A jogszabály kétféle gyermekbiztonsági rendszert különböztet meg:

1. Az integrált rendszerbe azok az ülések tartoznak, amelyeket a gépjárműbe lehet rögzíteni úgy, hogy azután a gyerekülés saját biztonsági öve védi a gyermeket.

2. A nem integrált rendszerbe pedig azok, amelyek a felnőttek számára kialakított biztonsági övvel együtt használva képeznek biztonsági rendszert, így ülésmagasítóként is funkcionálnak.

A tesztek során az integrált rendszerekhez tartozó ISOFIX (közvetlenül az autóhoz rögzíthető) ülések bizonyultak a legbiztonságosabbnak.

Az anyósülésre menetiránnyal szemben és ellentétesen is el lehet helyezni a gyerekülést, de csak akkor, ha ki kapcsoltuk az utasoldali légzsákot.

Tipp! A casco biztosításokhoz ma már számos kiegészítő szolgáltatás vehető igénybe. Ilyen például a gyermekfelszerelés biztosítás is, mely akkor lehet hasznos, ha az autóban szállított vagy tárolt gyermekfelszerelések (pl. babakocsi, gyerekülés) sérülnek vagy megsemmisülnek.

A 135 centiméternél alacsonyabb gyerekek esetében a hátsó ülésen kötelező az integrált ülés használata, míg a 135 és 150 centiméteres gyerekeknek már megfelelő védelem lehet a nem integrált biztonsági rendszer is. A 150 centiméter felettiek pedig már a hagyományos övek használatával utazhatnak, akár az első ülésen is.

Magyar rendelkezések

A legújabb jogszabályoknak azok a Magyarországon is kapható ülések felelnek meg, amelyeknek azonosítószáma 03 vagy 04-el kezdődik. Érdemes minden ezeknél korábbi darabot – ami 00, 01 vagy 02 kezdetű – lecserélni. Vásárlás előtt tehát érdemes tájékozódnunk az interneten.

A német autóklub (ADAC) minden évben rengeteg tesztet csinál és értékeli a gyereküléseket. Éppen ezért ne kapkodjuk el a vásárlást, hanem olvassunk utána, hiszen az árból nem minden esetben következtethetünk a minőségére.

Legyünk tekintettel gyermekeink életére, és használjuk minden esetben a biztonsági rendszereket, még akkor is, ha csak a sarki közértbe autózunk el!