Esetek, amikor nem térít a casco

A casco biztosítás a legtöbb váratlan helyzetre védelmet nyújt gépkocsink, és amíg benne ülünk egészségi állapotunk számára - pontosban ezek anyagi vonzataira.

Elvégre egy általános casco biztosítás véd a természeti csapásoktól, a rongálástól, a lopástól, és az általunk okozott balesetek költségeit is megtéríti - természetesen az önrész levonása után. Sőt, immáron számtalan kiegészítő jelent meg hozzá, így a kárfedezet köre igen széles ívben bővíthető: legyen szó kátyúkárról, rágcsálók okozta károkról, vagy kocsi kulcsunk elhagyásának a pótlási és zárcserélési költségeiről. Azonban vannak esetek, amik bekövetkeztekor a casco szerződések egyenesen kizárják a kárfizetést.

Kizáró esetek

Ilyen az, ha különlegesen felelőtlen magatartást mutatunk a vezetés során. Ez akkor következik be, ha alkohol, drog, gyógyszer vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt ülünk a volán mögé (érdemes megjegyezni, hogy míg a jogszabály zéró toleranciát hirdet az alkohollal szemben, a casco szerződéseknél csupán 0,8 százalékos véralkoholszintet elérve vagyunk ittas vezetők). A casco akkor sem fizet, ha öngyilkosságot próbálunk meg elkövetni gépkocsinkban ülve, ahogy akkor se, ha a törvény elől menekülve szerzünk sérüléseket a gépjárműben. Olyan vis major esetekben sem vállal térítést a casco, mint a polgárháború, zavargások, háborúk, terrorcselekmények, atomkatasztrófák, és egyéb hasonló, itthon nem túl gyakran elképzelhető események.

Van egy sokkal nagyobb, szintén felelőtlen magatartásra visszavezethető tényező, ez pedig az, ha benne hagyjuk a kulcsunkat a kocsiban és úgy lopják el - vagy csak egyszerűen nyitva hagyjuk a zárat. Ezt a biztosítók egyszerűen úgy ellenőrzik, hogy ha nem tudunk elszámolni, minden gyárilag adott kulccsal, akkor nem térítenek. Kicsit más a helyzet, ha lakásbetörés közben ellopott kulccsal lépnek meg tolvajok az autóval, még aznap - ekkor ugyanis nem voltunk felelőtlenek, így a casco biztosítás általában térít. Mivel egy lopáskár esetén minden iratot térítenek, ezért a hiányzó forgalmi sokszor akadály volt a térítésnél, ám mostanra a biztosítók csupán büntetési szankciókat alkalmaznak, ha nem tudjuk ezt bemutatni - például ha benne volt a gépjárműben, amit elvittek. Ezért érdemesebb a forgalmit táskában, tárcában tartani.