Ezek miatt halunk meg az utakon

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már globális járványként könyveli el a nemzetközi szinten évente 1,3 millió ember halálát okozó autóbaleseteket. Az egyre növekvő motorizáció minden évben egy kisebb ország méretű emberveszteség okozója. Eközben a közúti balesetek legfőbb okai az elmúlt években gyakorlatilag nem változtak. Az első helyen változatlanul a gyorshajtás áll, a második leggyakoribb ok az elsőbbségi jog meg nem adása, harmadikként pedig a kanyarodás szabályainak be nem tartását azonosítják a statisztikák.

Ezek miatt halunk meg az utakon

Az első számú gyilkos: a gyorshajtás

2014-ben az elmúlt évekhez képest Magyarországon sem történt lényegi változás. A balesetek többségében a járművezetők a vétkesek az összes tavalyi 15 847 balesetből 14 633 esetben, amikor is valamely lényeges KRESZ-szabály ellen vétettek és ezzel idéztek elő a balesetet. Az első helyen nálunk is a gyorshajtás áll az okok között (28%). Az esetek többsége azonban nem abszolút, hanem relatív gyorshajtás, vagyis az, hogy a vezető a még megengedett, de nem az út- és látási viszonyoknak, a közlekedési helyzetnek megfelelő sebességgel halad.

Először Magyarországon: használat szerint fizethet cascojáért!

Mindenféle egyéb eszköz megvásárlása nélkül, pusztán a saját telefonunk segítségével irányíthatjuk azt, hogy smartCASCO biztosításunk éppen milyen kár ellen nyújtson védelmet. Így akár tízezreket spórolhatunk, és mégis biztonságban lehetünk!

Részletes információkért látogasson el ide!

A gyorshajtáson túli okok

A balesetek gyakran a hirtelen időjárás-változás idején történnek,  ha valamilyen fronthatás érvényesül, vagy például kánikula van, amiben a mostani nyár ugyancsak bővelkedik. Ehhez képest szinte elhanyagolható az a 36 baleset, amelyeket tavaly a járművek rossz műszaki állapota okozott hazánkban. A mobilhasználatról nincs pontos kimutatás a rendőrségi jelentésekben, pedig akár a figyelmetlenség (422 baleset), akár a követési távolság be nem tartása (483 baleset), akár a kanyarodási szabályok figyelmen kívül hagyása (1143 baleset) miatt történt ütközések egy részében is ludas lehet a maroktelefon.

Az évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy a közúti balesetek döntő többsége emberi hibára vezethető vissza, miközben az út-és környezet faktor 33 %-ban, a jármű faktor pedig 11,5 %-ban esik latba.  Ám az egyes személyek rendkívül eltérő valószínűséggel kerülnek baleseti helyzetbe. Vannak, akik szinte sohasem hibáznak, vannak, akik szinte rendszeresen balesetet szenvednek.

Meglepő, de baleseti ok lehet a felkelő, illetve a lemenő nap fénye. Nagy-Britanniában például évente átlagosan 3900 közúti baleset (köztük 28 halálos kimenetelű) oka között szerepelt a járművezetőt elvakító napsugár. Nem is gondolnánk, hogy a kormánykeréknél tüsszenteni, pláne autópályán, szintén komoly veszélyforrás. Mivel automatikusan becsukjuk a szemünket, egy átlagos autópálya-tempónál akár 15-20 métert is haladhatunk így, és ez alatt bármi megtörténhet.  Szinte minden autóvezetőnek van kellemetlen kátyús tapasztalata. A rossz minőségű utak főleg a fiatal, tapasztalatlan vezetők tudását teszik próbára. Az autóban utazó gyerekek, még a mobiltelefonnál is jobban elterelik a vezető szülő figyelmét a forgalomról. Ez állítólag különösen az apákra igaz.

Legyen az eső, köd, hó, a rossz idő is gyakori tényezője a közúti baleseteknek. Egy brit felmérés szerint a halálos balesetek mintegy 10 %-át a csúszós utak okozzák. Egy ugyancsak brit tanulmány szerint a 30 évesnél fiatalabb férfiak körében tízszer nagyobb a volánnál való elalvás kockázata, mint a hasonló korú nőknél. Ez különösen a hajnali órákban jelent kockázatot. Magyarországon becslések szerint minden negyedik tragédia a kialvatlanság számlájára írható, ennek közel 35 %-a pedig közvetett kapcsolatba hozható valamilyen alvászavarral.

A közúti közlekedés egy nagy társasjáték. Százmilliók űzik nap, mint nap, írott szabályai vannak, amelyeket a balesetek megelőzése, az emberi élet, a testi épség védelme érdekében minden közlekedőnek be kell tartania. Érezzük át ennek felelősségét, hogy mindannyian épségben hazaérhessünk!