Figyeljünk, ismét ítéletidő jöhet

Bár már lassan két hét is eltelt azóta, mégsem derült még ki, hogy mekkora kárt okozott a nemzeti ünnepünkön, március 15-én tomboló hó.

Bár a kárfelmérés még mindig tart, de annyi bizonyos, hogy a károk összessége eléri majd a 4 milliárd forintot. Ennek a kétharmada lakáskár, amit a lakásbiztosítások fognak majd téríteni, a többi kár kifizetése a KGFB és a casco biztosítások dolga lesz. Itt sem olyan egyszerű, ugyanis míg a hagyományos károkat hagyományos módon intézik (több helyen kedvezménnyel, és gyorsított eljárásban), addig az autópályák tömegbaleseteit külön csoport vizsgálja, köztük az érintett biztosítók kárfelmérőivel. Az ügyek tisztázása, a felelősök megállapítása csak a vizsgálat lefolyása után derül majd ki, ám addig is minden biztosított kivételesen fordulhatott a saját kötelező biztosítását jegyző biztosítójához a kárfelmérésért, és a kárösszeg kifizetéséért.

Veszélyes utak

Azonban nem árt vigyázni: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint újabb hóvihar készülődik lecsapni kishazánkra, ezért több helyen már első - illetve másodfokú- riadót rendeltek (az előőrs pedig már meg is érkezett). Egyedül Komárom-Esztergom, és Békés megyét nem fogja érinteni a kíméletlen időjárás. A kamion stop időben való bevezetése miatt most a kéthéttel ezelőttihez hasonló katasztrófa nem várható - igaz Zalán komoly kihívást jelent az ott maradt több száz kamionos ellátása. Ha mi útnak akarunk indulni a hóban, akkor arra nem árt felkészülni: téli gumi mellett egy hólánc, fagyálló folyadék, jégkaparó, és egy meleg takaró bepakolása is szükséges - utóbbi azért, hátha órákat kell majd valahol vesztegelnünk. A vezetésére is kiemelten oda kell figyelnünk: a jégbordák, a latyakos út, és a friss hó alatt megbúvó jégtükör mind balesetveszélyes tényező, ráadásul féktávunk is jócskán megnövekszik ebben a környezetben. Mivel egy saját hibás balesetnek is nagyobb az esélye eben környezetben ezért gépkocsink anyagi értékét védjük casco biztosítással- ugyanis az év vége óta a teljes körű cascót már 50-60 ezer forintos évi díjjal is találunk.