Fizet a casco ha az ár elviszi a gépjárművünket?

Mivel egy komoly árvíz veszélye már nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is fennáll (az elmúlt ötven év messze legnagyobb árhulláma fog tetőzni hétfőn Budapesten, de már most harmadfokú riadó van), és Budapesten kifejezetten sokan vesznek igénybe mélygarázst, vagy parkolnak közel a Dunához, ezért érdemes foglakozni azzal, hogy a casco biztosítás miként téríti az árvíz okozta károkat.

Mivel az árvízkár elemi kárnak számít, ezért egy teljes körű casco biztosítás téríti a gépjárműben okozott árvízkárokat, természetesen a biztosításhoz kapcsolódó önrész levonásával. Azonban a gépjárműnek nem szabad ártéren tartózkodnia - ekkor ugyanis a biztosító mentesül a kárkifizetés alól - valamint ha a hatóságok tájékoztattak egy adott terület veszélyességéről, és volt rá módunk, akkor onnan is el kell vinnünk a gépjárművet.

Kicsit más a helyzet akkor, hogy ha a gépjármű az árvíz idején a garázsban parkolt, és a garázsra volt lakásbiztosításhoz köthető kiegészítő melléképület- vagy garázsbiztosításunk. Ekkor mindkét biztosítás fedezi a károkat, azonban összességében nem fizethetnek többet, mint a gépjármű aktuális értéke volt, hiszen akkor vagyongyarapodás jönne létre,a mely ellentétes a hatályos biztosítási törvénnyel (és a garázsbiztosítások felső határa amúgy sem túl magas) Azonban arra tökéletes a garázsbiztosítás, hogy így mentesüljünk a casco biztosítás önrészétől. Ha káresemény éri a gépjárművünket, akkor fotózzuk le a kárt, és küldjük el azt a biztosítónak a kárbejelentéssel együtt - ez után pedig nekiállhatunk rendbe tenni a gépkocsit.

Új módi

Ha gépjárművünk túl öreg, és már nem érné meg rá casco biztosítást kötni, de mégis olyan teljes körű védelmet szeretnénk, amit a mini cascók nem adnak meg, akkor megköthetjük az Aegon által nemrég kifejlesztette, kifejezetten négy évnél öregebb gépjárművekre kalibrált All-In Gépjármű Biztosítást. Ez nem csak hogy a teljes lefedettséget ad, hanem a csomag egyes elemeit mi válogathatjuk ki, így mind az ára, mind a védettsége olyan lesz amilyennek mi szeretnénk (ráadásul KGFB is tartozik hozzá, de a mellé is megköthető). A biztosításról és a megkötéséről bővebben a biztosító honlapján olvashat.