Foglalkozásunk kihathat a casco árakra

Igen érdekes trendet kezdtek el alkalmazni az angol biztosítók az AA British Insurance Premium Index friss jelentése szerint a KGFB és a CASCO biztosítási piacon.

Az új trend szerint a biztosítók foglakozás alapján adnak casco és KGFB kedvezményeket. Bár a Fitch véleménye az, hogy „az egyének foglalkozása betekintést enged a biztosítók számára a leendő ügyfelek lehetséges kockázataiba”, tehát ez lehet releváns árazási tényező, mégis más van a háttérben. Az indok ráadásul kihat az egész Európai Unióra, így itthon is hamarosan megjelenhetnek a hasonló kedvezménytípusok.

Nőknek szól

Ha jobban megvizsgáljuk a kedvezményeket, akkor rájöhetünk, hogy kivételes és teljesen egyértelmű kedvezményeken és drágításokon túl (autót munkakör miatt ritkán használó hajóskapitányoknak kedvezmény, vagánykodni szerető diszkó tulajdonosoknak drágítás) elsősorban olyan gesztusok szerepelnek a kedvezményes foglalkozások palettáján, ahol döntő többségében nők dolgoznak. Mégpedig azért, mert az EU területén belül december óta tilos nemek alapján kedvezményt adni a biztosítások árából - de ez nem változtat azon a tényen, hogy a nők kimutathatóan háromszor kevesebb súlyos balesetet okoznak az utakon. A biztosítók így próbálják megtartani a kevesebb kárt okozó ügyfeleiket- ezért is vezették be ezeket a kedvezményeket épp december-január tájékán.