Gépjármű, mint befektetés

Igen fura tényre hívta fel a figyelmet a Financial Times, a világ egyik leginkább mértékadó pénzügyekkel és gazdasággal foglakozó lapja.

A patinás hetilap azt vizsgálta, milyen (nem túl konkretizált) befektetéssel lehetett a legtöbb haszonra szert tenni , ha az elmúlt tíz évet nézzük. A győztes bizonyos feltételek szerint az arany volt: ha jókor vette meg, és jókor adta el, akkor több mint 400 százalékos hasznot is el lehetett vele érni. Azonban az arany ára az utóbbi időben hullámvasút szerű grafikonokat ír le, amelytől egyrészt a tulajdonos vérnyomása is hasonló utat fut be, másrészt teljes bizonytalanságban tartja a spekulátorokat.

Gépkocsival

A New York-i csúcsingatlanok tíz esztendő alatt 72 százalékkal értékelődet fel - de ugyanezen szektor hongkongi verziójának növekedése a 200 százalékot is meghaladta, a nagy értékű műkincsek és régiségekkel azonos kategóriában mozogva. Azonban semmi sem közelítette meg a luxus, limitált példányszámú gépjárművek áremelkedését. Egy ilyen gépkocsi ára tíz év alatt átlagosan 395 százaléknyit emelkedett, ráadásul kiegyensúlyozottan. Természetesen egy ilyen befektetéshez kisebb vagyonra van szükség: Volt olyan Testa Rosa, amelyért 16,3 millió dollárt adtak nemrég (ez 3,7 milliárd forint).

Ezen befektetés sajátossága, hogy akár használhatjuk is, hiszen kifejezetten élmény egy ilyen értékű - általában egyedi kinézetű gépjárművel közlekedni. Azonban, ha ezt megtesszük, a fenntartási költségek igencsak megugranak - amikből elsődlegesen a szervízdíjak magasak. Azonban mind kötelező biztosítást, mind cascót kell rá kötnünk, amelynek éves díja milliókban mérhető - hiszen ha összetörnénk, ellopnák, vagy valamilyen elemi kár érné, akkor nem bukjuk el a befektetésünket. A casco biztosítás díja csökken, ha nem használjuk a gépkocsit, csak csodáljuk a modellt - elvégre akkor kisebb az esélye, hogy valahogy összetörjük. Ahhoz, hogy a casco térítsen lopáskár esetén is, a szokásosnál komolyabb intézkedésekkel kell védenünk a gépjárművet, amiben a legmodernebb helymeghatározó, és elindítást gátló felszerelések vannak, nem beszélve a garázs/díszterem kiemelt betörésvédelméről. Igaz, akinek van pénze egy ilyen befektetésre, annak már erre is futja.