Gyorsan hajtottam, és még be is mértek – most mi lesz? - infografika a cikkben

Bizony, néha még a tapasztalt, körültekintő sofőrökkel is előfordul, hogy hol figyelmetlenségből, hol kényszerből, de átlépik a megengedett sebességhatárt. Ha nem elég, hogy ezzel lehet, veszélybe sodortuk magunkat, vagy akár másokat, még az is előfordulhat, hogy traffipaxba szaladunk, és tehetjük fel a kérdést: „Most mi lesz?”. A következőkben ennek tisztázásában segítünk.

Gyorsan hajtottam, és még be is mértek – most mi lesz? - infografika a cikkben

A nagyítható infografikát a cikk végén találja

Minden gyorshajtás, gyorshajtás?

Alapvetően igen. Azonban nem mindegy, hogy megállítanak a helyszínen és helyszíni bírságban részesítenek, vagy pedig csak utólag büntetnek, csekk formájában. Előbbi esetében már a legkisebb fokú gyorshajtásért is 5 és 50 ezer forint között fizethetünk, míg utóbbinál közigazgatási eljárás indíthatnak, de csak komolyabb mértékű sebességtúllépés esetén! A továbbiakban ezzel az esettel foglalkozunk.

Mikor jön a csekk?

A vonatkozó kormányrendelet alapján a hatóságnak a bírságot a szabályszegés elkövetését követő 90 napos határidőn belül kell kiszabnia – a gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ha 2-3 héten belül nem érkezik meg a csekk, akkor az esetek többségében fellélegezhetünk.

Mennyit kell fizetnem?

Ez attól függ, hogy a rendőrség által használt sebességmérő eszköz mekkora sebességet mért, illetve hogy ezáltal milyen sebességtúllépési kategóriába estünk. Ugyan még mindig sokan vannak abban a tévhitben, hogy a hatóság százalékban állapítja meg a sebességhatár-túllépés nagyságát, illetve a vonatkozó büntetési tételt, a valóságban már jó ideje bevezetésre került egy speciális büntetési táblázat. Az új szisztéma lényege, hogy különböző sebességhatároknál (50km/óráig, 100 km/óráig és 100 km/óra felett) különböző mértékben szankcionálják a különböző nagyságú sebességtúllépéseket.

A könnyebb megértésért a következő infografikán foglaltuk össze, hogy lakott területen, illetve autópályán milyen büntetési tételekkel számolhatunk, néhány további, elgondolkoztató információ mellett – még mielőtt bárkinek is túlságosan megjönne a kedve a gyorshajtáshoz...

Mennyibe kerül a gyorshajtás?

Hasznosnak találta a cikket és az infografikát? Ossza meg a linket barátaival, ismerőseivel akár e-mailben, akár a közösségi oldalakon!