Ha számla nélküli alkatrész okoz balesetet, a casco nem fizet!

Mint minden biztosításnak, a cascónak is számtalan olyan kiemelt tényezője van, amelyek fennállása esetén a biztosító nem fizet.

Ezeket jellemzően két csoportra oszthatjuk: Vis Major tényezőkre, vagyis olyan hatalmas károkra, amelyekre egy biztosító sem lehet felkészülve (terrorizmus, háború kitörés stb.), valamint a fokozottan önhibás esetekre (módosult tudatállapotban való vezetés, rendőrség elöl való menekülés stb.) Ha számla nélkül (be)szerelt alkatrész hibásodik meg, akkor az a második esetbe tartozik, és a casco biztosításunk nem fog fizetni: ennek oka, hogy ilyen esetben a szerviz állná a cechet, csakhogy számla hiányában nem lehet rábizonyítani, hogy itt javítottuk meg, a biztosító pedig nem fogja átvállalni a felelősséget, így az marad a mi vállunkon.

Szervizek alkonya

A casco-hátrány ellenére kifejezetten sokan járnak fekete szervizbe, elvégre ott meg lehet spórolni a 27 százalékos áfát, amely a jelenlegi gazdasági helyzetben nagy fegyvertény. Egy felmérés szerint a márkaszervizekből több mint a tulajdonosok 50, - rossz nyelvek szerint több mint a75 – százaléka megy garanciája lejárta után fekete szervizekbe. Sokan nem gondolnak sem a balesetből adódód többmilliós kárra (amit a casco alapesetben térítene), sem arra a gyakoribb esetre, amikor a Nemzeti Adó és Vámhivatal ellenőreivel fut össze az ember egy ilyen helyen - ugyanis az utóbbi időben alaposan megszaporodtak az ellenőrzések a szervizekben.