Hogyan védekezhetünk az autólopás ellen?

Bár az elmúlt években csökkent az autólopások száma, tavaly ismét növekedett – kétszázból egy kocsit lopnak el, így nehéz gépjárművünket biztonságban érezni. De hogyan védekezhetünk?

Hogyan védekezhetünk az autólopás ellen?

A statisztikákból kitűnik, hogy a legnépszerűbb típusok azok, amelyekből a feketén dolgozó orgazdák olyan alkatrészeket szerelhetnek ki, melyeket aztán más kocsikba építenek be olcsón – az élen az Opel, a Suzuki, a Volkswagen állnak, BMW-t vagy Audit például sokkal kevesebbszer kötnek el a tolvajok.

A lopás komoly kárt jelent, még ha van is megfelelő biztosításunk, akkor is szembe kell néznünk azzal, hogy gépjárművünk nincs többé, a benne hagyott értékekről is lemondhatunk, új autót kell szereznünk. Ugyanakkor a védekezést persze költséghatékonyan szeretnénk megoldani. Hogyan tehetjük ezt meg?

A tolvajok általában olyan kocsikat lopnak, amelyeket nem lehet első ránézésre azonosítani – a legnépszerűbb színek például nagyjából egybevágnak az utakon futó autókéval, a leggyakrabban ellopott autók szürke, fekete és fehér színűek. Már ez is mutatja, hogy ha egy kocsi feltűnőbb, az valamivel nagyobb biztonságot jelent. Törekedhetünk tehát arra, hogy jól felismerhetővé tegyük az autót.

Ehhez nem kell kék-sárga csíkosra festetni, elég néhány olcsó és praktikus megoldás is, mint például az üvegek gravírozása. Jó esetben néhány ezer forintért gravírozhatjuk például az üvegbe a rendszámot, ami gyanússá teszi a kocsit, ha a lopás után rendszámot cserélnek rajta. Ez persze nem fizikai védelem, így csak egy kevéssel jelent nagyobb biztonságot.

A kormányzárak szintén olcsók, de semmiképpen nem jelentenek komolyabb védelmet – egy profi tolvajnak minimális akadályt jelentenek, ám egy komolyabb darab arra esetleg jó lehet, hogy alkalomadtán könnyebb célpontot válasszanak.

A rejtett kapcsolók, melyek nehezebbé teszik a kocsi beindítását, már néhány tízezer forintba kerülnek, de jó eséllyel megakadályozzák, hogy elvigyék azt – ahogyan a hangos riasztó is, amelynek megszólalásakor a tolvaj szinte biztosan kereket old. A legjobb persze az, ha GPS-alapú rendszer is kerül a kocsiba, amellyel követhetjük, ha esetleg mégis ellopnák.

Tökéletes védelem nem létezik, elővigyázatosak azonban lehetünk. Ha néhány tízezer forintot költünk a kocsi védelmére, legalábbis azt elérhetjük, hogy a bonyolult rendszer megfejtése helyett más préda után nézze a tolvaj, ez pedig, ha egyszer már kiválasztották a kocsit, a legjobb eshetőség.