Hogyan védekezzünk az autófeltörések ellen?

Az autósok ma már nemcsak közlekedésre használják a gépjárművüket, hanem emellett étteremnek, rejtekhelynek vagy akár menedéknek is. Mindenki tudja, hogy értéket nem szabad az autóban hagyni, de a valóság azt mutatja, hogy sokan széfként vagy csomagmegőrzőként is használják autójukat. Íme, pár jó tanács annak érdekében, hogyan tarthatjuk autónkat, és az esetleg benne hagyott értékeinket biztonságban.

#@CASCO_BANNER1@#

4 tanács mely kézenfekvőnek tűnik, azonban mégsem tartjuk be őket

Amikor kiszállunk, minden esetben zárjuk be az ajtókat és az ablakokat! Bármennyire is hihetetlen, de a tapasztalatok szerint sokan nem zárják a gépjárművüket akkor, ha csak egy pillanatra ugranak be valamelyik boltba. Pedig a mondás szerint is „alaklom szüli a tolvajt”.

Tévhit, hogy csak új autóra éri meg cascot kötni! Nézze meg mennyiért biztosíthatja autóját!

A feltörés ellen a legjobb védekezés, ha nem hagyunk semmilyen értékes tárgyat látható helyen a gépkocsinkban. Amennyiben mindenképpen az autóban kell hagynunk például egy bőröndöt vagy szatyrot, akkor még lehetőleg parkolás előtt rejtsük azt el a gépjárműben, hogy a tolvajok ne figyelhessék ki, mit is rejt az autó csomagtartója. Más olyan eszközt se hagyjunk szem előtt, ami érdekes lehet egy tolvaj számára. Ilyen például egy telefon, vagy laptop töltő. Ezek azok az eszközök, amik legelőször megragadják a tolvajok érdeklődését, hiszen ezek értékes tárgyakra utalnak.

Felmérésekből kiderül, hogy a tiszta és ápolt belsővel rendelkező gépjárműveket kevésbé törik fel. Egy olyan gépjármű, aminek a belseje papírokkal, kabátokkal vagy esetleg törülközővel van tele, már felkeltheti a bűnözők érdeklődését, mert könnyen hihetik azt is, hogy azok valamilyen értéket takarnak el. Ha a tolvaj nem lát mást, csak egy rendezett belsőt, akkor kevésbé lesz kíváncsi arra, hogy mit is rejthet az a gépjármű.

TIPP! Ha mégis kénytelenek voltunk a kocsiban hagyni valami értékeset, akkor minden esetben, amikor visszatérünk a kocsihoz ellenőrizzük, hogy nem tűnt-e el valami, hiszen ha lopás történt, akkor jó tudni a pontos helyszínt a feljelentéskor.

Azt jó, ha észben tartjuk, hogy a tolvajok arra törekednek, hogy a tulajdonos csak később vegye észre a károkozás tényét: gyakori taktika például, hogy a navigáció tartójából kiveszik magát a készüléket, de a tokot otthagyják. Ilyenkor ránézésre azt hinnénk, hogy minden megvan, és csak órákkal, vagy esetleg napokkal később vesszük észre, hogy lopás áldozatai lettünk. Ha tehetjük, törekedjünk arra, hogy olyan helyen parkoljunk, ahol van gyalogos forgalom. A tolvajok a legtöbb esetben nem kockáztatják a lebukásukat, így inkább továbbállnak, és olyan célpontot keresnek, ahol nagyobb eséllyel járnak sikerrel.

Abban az esetben, ha elég körültekintően jártunk el, de mégis megtörtént a baj, a casco biztosításban foglalt poggyászbiztosítással anyagilag pótolhatjuk a gépjármű lezárt részéből eltulajdonított vagyontárgyakat.