Hol lopják el a legtöbb autót?

Autónk az egyik legnagyobb értékű vagyontárgyunk, ráadásul olyan, amelyet használunk, sokunk mindennapjait rendkívül megnehezítené, ha meg kellene válnunk tőle. Érdemes hát tudni, hol van a legnagyobb veszélyben.

Hol lopják el a legtöbb autót?

A logika azt diktálná, hogy elsősorban a rossz hírű városrészeket érdemes elkerülni, belegondolva azonban könnyen beláthatjuk, hogy a tolvajok gyakran inkább az értékesebb prédát keresik – vagyis Budapest belsőbb kerületeiben sem hagyhatjuk ott nyugodtan bárhol az autót. A statisztikák szerint például a Fővám tér az egyik legveszélyesebb hely a városban, ahol autónkat hagyhatjuk, itt néhány naponta feltörnek egy járművet a statisztikák szerint.

Nem mindegy, hol hagyjuk munkaidőben

Ha a külvárosokból vagy vidékről járunk be dolgozni a nagyobb városokba, akkor a nyilvános parkoló a legrosszabb hely, ahol az autót letehetjük. Az ilyen parkolókban csak a helyért fizetünk, az őrzésért nem.

Márpedig a tolvajok az olyan helyeket keresik, ahol sok autó található, s a tulajdonosok nem ismerik egymást, és az a veszély sem áll fenn, hogy valaki folyamatosan figyelné a kocsikat. A jómódú kertvárosokban sokszor ezért alacsonyabb a lopások száma – a szomszédok ismerik egymást, egymás autóit, s nagyobb az esélye annak, hogy valaki látja is, ha feltörnek vagy meglovasítanak egyet. A szegényebb kertvárosok ugyanakkor szintén nem jelentenek biztonságot – nem csak sok autót lopnak el innen, nem ritkán a már ellopott autókat is itt parkoltatják.

Kamera vagy járókelők, de valaki lásson a kocsira

Tehát, melyek lehetnek a biztonságos környékek? Rendőrkapitányságok környékén mindenképpen ritkább a bűncselekmények száma, és ahol térfigyelő kamerákat látunk az utcán, ott is valamivel nyugodtabban hagyhatjuk az autót.

Parkolókról szólva csakis az őrzött parkolók eléggé biztonságosak – azok a helyek, ahol a reggel érkező, délután távozó dolgozók vagy turisták parkolnak, mindenképpen rizikósabbak. Nagyobb értékű gépjárművel mindenképpen érdemes megfizetni az őrzést, más esetben pedig a nagy forgalmú helyeket érdemes keresni, ahol az autó mindig szem előtt van, s a gyanús tevékenységek túlságosan feltűnőek lehetnek.

Mindemellett természetesen ügyelnünk kell arra is, hogy megfelelően biztosítsuk az autót, s ez lehetőleg láthatóan történjen. Ha a prédájára vadászó tolvaj látja, hogy nehéz dolga volna, valószínűbb, hogy továbbáll, hacsak nem tudja biztosan, hogy akár órákig ügyködhet zavartalanul.