Hőségriadót hirdettek

Afrikából érkező szél tartósan hét fokkal hevítheti fel az itthoni átlaghőmérsékletet, így a szokásosnál is nagyobb kánikulára számíthatunk.

Így összegezhető az Országos Meteorológiai szolgálat indoklása, hogy miért hirdettek hétfő reggel hőségriadót Borsod-Abaúj-Zemplén megye a kivétel az egész országban. A hőség mindenki számára veszélyes, aki kimozdul otthonából, de a kerekeken gördülő közlekedést választók körében különösen az, főleg ha ők ülnek a volánnál. Ugyanis a közlekedés baleseti statisztikák adatai alapján június és július hónapjában történik a legtöbb baleset, aminek nem csak turistaszezon kezdetével és így a megnövekedett forgalommal vannak kapcsolatban, hanem a megemelkedett hőmérséklettel is. Csak most hétvégén 93 közlekedési baleset történt - ez kiugróan magas szám 48 óra leforgása alatt - és ezekben hárman életüket vesztették.

Baleseti okok

A hőség számos rossz hatással van az emberi szervezetre, főleg dugó során a könnyen kazánházzá váló belső utastérben - ráadásul a takarékossági okok miatt egyesek még a klímaberendezést sem hajlandóak bekapcsolni. A nagy meleg drámaian rontja a reakcióidőt, és kifejezetten bágyadttá tesz, és mindkettő komoly mértékben növeli a balesetek bekövetkezésének esélyeit. Egyetlen tizedmásodpercnyi késlekedés már egy halálos balesethez vezethet hirtelen kialakult vészhelyzetben, a nagy meleg viszont ennél jóval nagyobb mértékben rontja a reagálási gyorsaságunkat. A balesetek túlnyomó része a legfrissebb kutatások szerint az emberi figyelmetlenség okozza, így ha bágyadtak vagyunk, akkor ennek a lehetősége is nagyban nő. Ráadásul nagy melegben sokkal jobban hat ránk az alkohol - és a zéró tolerancia ellenére balesetek mintegy 10 százalékában még mindig az alkohol miatt következik be itthon.

A problémák elkerülése végett tartsunk a gépjárműben egy liter vizet kiszáradás ellen, vezetés előtt naptej alkalmazása, valamint napszemüveg/ napellenzős sapka viselése ajánlatos, és hagy úgy érezzük, hogy rosszul vagyunk, akkor álljunk félre a kocsinkkal. A meleg a gépjárműben is komoly gondok léphetnek fel: a fékek, a fényszórók, a kormánymű és a lengéscsillapítók vizsgálatára is figyelmet kell fordítani - hangsúlyozta Kiss Csaba, az ORFK autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője. Mindezek betartása mellet is könnyebben szenvedhetünk balesetet, így a kötelező felelősségbiztosítás mellet egy casco megkötésén is érdemes elgondolkoznunk, hiszen ennek átlagára az utóbbi évekében jelentősen csökkent. Ha e mellett döntünk, akkor nem árt hozzá egy kátyúbiztosításként elkeresztelt casco kiegészítőt is kötnünk, amely megvéd az elhúzódó tél miatt a szokásosnál is mélyebb, valamint gyakoribb kátyúk okozta károktól.