Irány Horvátország – Autóval

Itt a nyár, és a korábbi évek tapasztalatai alapján idén is több mint 300 ezer magyar fogja szabadságát Horvátországban tölteni! A horvát tengerpart viszonylagos közelsége és az egyéb praktikus szempontok miatt a többség gépkocsival utazik a szomszédba. A következőkben az ő tájékoztatásukra koncentrálunk.

Irány Horvátország – Autóval

Határátkelés és általános szabályok

Gépjárművel történő beutazásnál az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is.

A biztonsági öv használata kötelező, miközben a gépjárműben legalább egy sárga-sárgászöld fényvisszaverő mellényt is kell tartani. A mobiltelefon használata vezetés közben tilos, akárcsak valamennyi radardetektor használata – annak még birtoklása is büntetést von maga után! Ugyan az alkohol fogyasztása nem teljes mértékben tiltott, közlekedési baleset okozásánál súlyosbító tényező, és 1,5 ezrelék esetén három év börtönbüntetéssel is büntetendő!

Az esetleges gépjármű meghibásodás okozta kellemetlenségek megelőzésének érdekében, az utazás előtt érdemes utasbiztosítást kötni – most az Aegon Biztosítónál egy különleges nyári utasbiztosítási akció keretében ingyen lehet hozzájutni az ún. gépjármű asszisztencia kiegészítő biztosításhoz, amely kimondottan az ilyen esetekre nyújt védelmet! Részletek itt!

Az utakon a következő sebességkorlátozások vannak érvényben: lakott területen 50 km/óra, lakott területen kívül 90 km/óra, autóúton 110 km/óra, autópályán pedig 130 km/óra.

Horvátországban az autópályák használata díjköteles. A díjat a fizetőkapuknál kell kifizetni euróban vagy kunában, de ki lehet egyenlíteni hitelkártyával, valamint ún. ENC készülékkel is. A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka alagút.

Előfordul, különösen alacsonyabb rendű utak kereszteződésénél, hogy leengedett sorompó és/vagy fénysorompó helyett „egyszerű” stoptábla hívja fel a figyelmet a vasúti átjáróra.

Szeretne minél felkészültebben utazni Horvátországba? Töltse le ingyenes, regisztrációt nem igénylő e-könyvünket, és jusson hozzá minden fontos információhoz, amire szüksége lehet, továbbá ismerjen meg néhány fantasztikus pihenőhelyet!

Letöltöm az e-könyvet >>

Közúti ellenőrzések

Az utakon szigorú közúti ellenőrzésekkel kell számolni. A rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tart, különösen az idegenforgalmi szezonban és a hétvégeken. Az ellenőrzés az előírt sebesség (radar) és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsi tartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul. A kisebb szabálysértések nem vonnak maguk után szabálysértési eljárást, azok helyszíni bírság (300, 400, 500 kuna) kifizetésével rendezhetők.