Károk, amiket egy casco térítene

Sok gépkocsi tulajdonos gondolja úgy, hogy nem érheti gyakran olyan baj a gépjárművét, amelyet egy jól megkalibrált casco biztosítás térítene.

Ha pedig mégis, akkor a kár vagy nem akkora mértékű, vagy a casco önrésze miatt nem bírná úgy használni a biztosítást, hogy az a befizetett díjakhoz képest megérje - pedig nincs igazuk. Egy, a hvg.hu-n is publikált felmérés tanúsága szerint ötből négy gépjárművet ért már olyan kár, amit egy casco biztosítás térítene - ez azt jelenti, hogy Magyarországon több mint 3 millió gépjármű nem számít kármentesnek.

Károk eloszlása

A casco biztosítás szempontjából azonban nem mindegy, hogy milyen károk is voltak ezek. Minden második gépjárműben keletkezett már valamilyen komolyabb karcolás, meghúzás, horpadás vagy üvegtörés. Ezen károk casco szempontból tényleg nem jelentősek. Azonban négyből egy gépjármű ütközött már másik járművel - és ennél a káreseménynél sokéves casco költséget visszakaphatunk biztosítónktól. Ugyanez a helyzet az esetek több mint tíz százalékában jelentkező gépjármű feltöréssel - itt ugyanis a gépkocsi teljesen odaveszhet. De a 6,3 százalékos lefedettséggel jelentkező időjárás okozta károk is lehetnek több millió forintosak. A fővárosaiknak pedig még ennél is jobban kell a casco: ott 10-ből 9 gépjármű már sérült, és mind az ütközések, mind a kocsi feltörések aránya megduplázódott az országos átlaghoz képest - noha a casco lefedettség csupán 9 százalékkal nő körükben.