Kiegészítők a cascóhoz

A casco biztosítások elterjedtsége nem nagyon változott az elmúl 6-7 évben: a jelenlegi penetráció 21 százalékos, és ehhez képest soha nem mértek 2-3 százalékkal több vagy kevesebb eredményt. Ami azt jelenti, hogy konstans módon a hazai autópark mintegy ötöde van védve casco ellen.

Azonban a lefedettség szerkezetileg jelentősen átalakult. A hagyományos teljes körű cascók száma lecsökkent, ami elsősorban a deviza alapú kölcsönön vett gépjárművek bank által történő visszavételi hullámához köthető - ugyanis amíg hitel van a gépjárművön, addig sokak számára feltételként előírta a bank a casco szerződés megkötését. A második tényező a csökkenő reálbérek ténye, ami az olcsó mini-casco biztosítások születését is előidézte - ezek száma ugyanis növekszik teljes körű cascók rovására.

Erre reagálva a tavalyi KGFB kampányban komolyan csökkent a casco átlagára: a tavalyi 80 ezres árszint helyett idén már évi 50 ezerért is lehet teljes körű cascót is találni. Bár ez még mindig nem éri el a lakosság árigényét (ez egy tavalyi felmérés szerint évi 40 ezer forint lenne), ám ha a tény eljut az autósok köztudatába, akkor jelentősen megemelkedhet a cascót kötők száma. Azoknak pedig, akiknek eddig is volt, lehetőségük nyílik kiszélesíteni a cascójuk védelmének körét különböző kiegészítő biztosításokkal. Ilyen lehet a kátyúkár biztosítás, a rágcsálók által okozott károk fedezete, vagy poggyászbiztosítás a gépjárműben szállított csomagokra. De a legnépszerűbb és leghasznosabb minden bizonnyal a pótkocsi szolgáltatás - főleg azoknak, akiknél a munkájuk elengedhetetlen része a gépkocsi megléte.

A pótkocsi kiegészítés lényege, hogy ha gépjárművünk egy balesetben megsérül, akkor a biztosító a javítás idejére ingyen a rendelkezésünkre bocsájt egy bérelt gépjárművet. A gépjármű mindenképpen hasonló lesz, mint ami a sajátunk volt (árkategóriában,típusban), és ha valamilyen speciális átalakítás volt rajta végrehajtva (például mozgáskorlátozottak számára átalakított kocsi volt), akkor a biztosító azt is megpróbálja megoldani- igaz, ehhez lehet hogy a szokásosnál kicsivel többet kell várnunk. A szolgáltatás akkor is igénybe vehető, ha a gépjármű totálkáros lett, vagy ellopták - igaz ekkor az idő korlátozva van, amíg az autóbérlés számlája el nem ér egy meghatározott összeget, jellemzően százezer forintot. Ez az idő általában elégséges arra, hogy egy új gépjárművet vegyünk, vagy hogy huzamosabb ideig megoldjuk a régi pótlását.