Kis casco körkép

Egy országos szintű, 1200 ember megkérdezésével készült, reprezentatív (vagyis 2-3 hibaszázalékos) felmérés fényt hozott a friss casco statisztikákba. A megkérdezettek csupán 26 százaléka rendelkezett cascóval, vagyis hiába nőtt statisztikailag a kötők száma az elmúlt egy évben, a gyakorlatban ez csupán 1-2 százalékos eltérést eredményezett.

Ráadásul nem volt sokkal jobb a helyzet, ha a fővárosiak, vagy a diplomával rendelkezők csoportját nézzük, ugyanis náluk is csupán 35 százalékos a lefedettség.

Negatív hatások

A casco piac egyik legnagyobb jelenlegi rákfenéje a „kötelező” módon megkötött casco csoportja: azokat értjük ez alatt, akik csupán azért rendelkeznek cascóval, mert hitelre vettek gépkocsit, és a bank előírta ennek meglétét. Ezeket általában azonnal visszamondják, ahogy lejár a törlesztő részlet- másik részüket pedig a bank visszaveszi, mivel a devizában felvett hitelt nem tudják, vagy nem akarják téríteni az autósok. A végeredmény ugyanaz: a casco megszűnik. Ugyanakkor sokan térnek át a minimál-cascónak nevezett szolgáltatásra is, amely csupán részleges védelmet nyújt, és jellemzően azt is csak töréskár ellen - igaz mindössze havi párezer forintért.