Komoly verseny indulhat a motorosokért

A csökkenő autóvásárlások következtében egyre több biztosító fordul a motorosok felé. A jó anyagi helyzetben lévő, 30 év feletti, felelősségteljesen közlekedő több mint százezres réteg, komoly potenciális ügyfelet jelenthet az ügyfél -vadász biztosítók számára.

Jelenleg a motoros cascot kínáló biztosítók köre még szűk, a termék csak jelentős felárral és igencsak limitált szolgáltatási körrel köthető, ráadásul a motoros tevékenységre kiterjedő élet- és balesetbiztosításból is kevés van.

Mindez annak a korábbi biztosítói megközelítésnek az eredménye, amely - a motorosokat egy, differenciálatlan kategóriában szemlélve - bennük általánosan az extrém kockázatot jelentő, felelőtlenül száguldozó egyéneket látta. Így a még kevesebb kockázati előnyt jelentő túramotorok biztosítási díja is jellemzően két-háromszoros szintről indult az autós terepjáró kategóriához képest.

Mi változhat az idén?

A motorosok felé nyitó biztosítók a valóságnak jobban megfelelő biztosítási kategóriákat fognak kialakítani. Elsősorban a jó anyagi helyzetben lévő, felelősségteljesen közlekedő motorosok rétegét fogják megcélozni, amelynek tagjai az életkoruk, illetve a birtokolt jármű típusa alapján jól beazonosíthatók. Ezt a réteget az átlagosnál nagyobb felelősségtudat jellemzi, így további biztosítások kötésére is nyitottak lesznek. Ráadásul ez a réteg igen márkahű és nagy része rendelkezik autóval is, melyet tavasztól őszig a motor helyett használnak.

A márka helyett a motor típusa lesz a mérvadó, hiszen más veszélyekkel jár egy sportmotor, mint egy túra, egy városi vagy egy veterán kategóriájú jármű.

A megfelelő szegmentálás eredményeképpen a motoros biztosítások átlagdíja az idén jelentős csökkenésnek indulhat. A balesetbiztosítási lehetőségek várhatóan kiszélesednek, és megjelenhetnek komplex motoros biztosítási csomagok is: ezek nem csupán a kötelező+casco+balesetbiztosítási háromszögben mozoghatnak, de a biztosítók kedvező ajánlatokat építhetnek be autós- vagy akár lakásbiztosításra is.