Leesett az első komoly hó: tömeges balesetek az utakon

Hazánk ismét nem volt kellőképpen felkészülve egy olyan eseményre, amely tulajdonképpen teljesen általános esemény télen: leesett a hó.

No, nem az a néhány centis, pár óra múlva latyakká, majd emlékfolttá változó fajta, hanem egy normális, több tíz centi vastag, megmaradós verzió - igaz, még mindig köze sincs az Ukrajnában általános havazás mértékéhez. A BKV és a Volán ennek ellenére szinte megbénult, a vonatoknak is gondot okoz a kötött pályás közlekedés, és minden megyére jut legalább egy közlekedési baleset- ugyanis az autósok se remekeltek a havas közlekedésben. Mire figyeljünk, hogy legalább mi ne járjunk pórul?

Téli sajátosságok

A hó - pontosabban a forgalmasabb utakon latyakká változó hókása - rendkívüli mértékben rontja a gumi tapadását, így a gépkocsi sokkal könnyebben elhagyja az általunk kijelölt utat, és a féktáv is hosszú méterekkel megnövekszik. Ezért hajtsunk kifejezetten óvatosan, kis sebességgel, és legyünk roppant körültekintőek. Téli gumi nélkül maximum a gumisig vezessünk el, ugyanis nyári gumival még annyi úttartásunk sincs, mint a fenti esetben, így azzal egyenesen életveszélyes közlekedni. Szűz hóval fedett úton figyeljünk arra, hogy a hótakaró alatt tükörjég bújhat meg, így az első métereken legyünk a szokásosnál is figyelmesebbek, és ha tehetjük, használjunk már bejáratott utakat. Mivel ilyenkor - ahogy a fenti hírek is mutatják - sokkalta nagyobb egy saját hibás közlekedési baleset esélye, ezért kocsinkat védjük casco biztosítással- ugyanis a casco téríti a saját hibából eredő károkat is.