Magyarország casco helyzete Közép-Európában

Magyarországon a casco biztosítás penetrációja - egy két hónappal ezelőtti felmérés szerint- mindössze 26 százalékos, és cikkek sokasága jelent meg a sajtóban arról, hogy ez mennyire rossz arány, és hogy mekkora kárarányra nincs így fedezete a hazai autó tulajdonosoknak.

Az utóbbi igaz, az előbbi kijelentés, viszont csak akkor állja meg a helyét, ha összeurópai körképet nézünk. Közép-Európában ugyanis mi rendelkezünk a második legnagyobb casco lefedettséggel.

Mások, máshol

Szlovénia messze az élen jár: 50 százalékos lefedettségi arányát még Nyugat-Európában is megirigyelnék. Utánunk, alig 1 százalékkal lemaradva Csehország következik, míg 20 százalékos aránnyal Románia és Horvátország sincs olyan rossz helyzetben - legalábbis a lista végéhez képest. Ugyanis Bulgáriában mindössze 5, Szerbiában pedig 3 százalékos a casco penetráció, amely rettentően kevés. Ezt az alacsony arányt csak némileg magyarázza, hogy Bulgáriában 16 év a gépjárműpark átlagéletkora, és Szerbiában se sokkal jobb az arány (mi az utóbbi négy években romlottunk le 9-ről 12 éves átlagkorra).