Mi utal arra, hogy át kellene nézetnünk az autót?

Ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat autózás közben, rendszeresen meg kell győződnünk arról, hogy a gépkocsi megfelelő állapotban – van akkor is, ha látszólag problémamentesen működik. Sokan csak akkor látogatnak el a szervizbe, ha már megtörtént a baj: egy alkatrész megrepedt, eltört vagy meghibásodott. Azonban sokkal hatékonyabb, ha nem kezeljük, hanem megelőzzük a bajt, főképp, ha az autó egyben munkaeszközünk is. Így nem kell kényszerből lemondanunk róla akár több napra is egy váratlan meghibásodás miatt – illetve, ami még fontosabb, saját és családunk egészségét sem veszélyeztetjük. Az alábbiakról mindenképp érdemes meghatározott időközönként gondoskodnunk.

Mi utal arra, hogy át kellene nézetnünk az autót?

Olajcsere

A motorolaj egyik legfontosabb feladata az alkatrészek súrlódásának és kopásának minimalizálása, korrózióvédelme, a motoralkatrészek tisztán tartása, illetve az égéstermékek semlegesítése. Emellett gondoskodik a motor tömítettségének javításáról és hűtéséről, valamint megakadályozza a katalizátor károsodását. Amennyiben a gépjárműben nem található elektronikus olajszintkijelző, az olajszint ellenőrzése körülbelül 1000 kilométerenként javasolt. Korszerű gépjárművek olajcsere periódusa legalább 10.000 km, ami a motor és a használt kenőanyag típusától függ. Utántöltéshez ajánlott a motorban lévő vagy legalábbis a gyári előírásokat teljesítő, megfelelő viszkozitású olajtípust használni.

A futómű ellenőriztetése

Közlekedésbiztonsági szempontból a futómű az autó egyik legfontosabb szerkezeti egysége, hiszen a lengéscsillapítók elhasználódásával a karosszéria lengése és így a menetstabilitás nem garantálható. A futómű meghibásodásával vagy elöregedésével az abroncsok kopása fokozódik, a fékút megnövekszik, egy-egy kanyarban az autó kisodródhat; így a futóművet szintén időről időre ellenőriztetni kell.

Fékfolyadék-csere

A fékfolyadék cseréjének szükségességét jelezheti, ha az abroncs túl gyorsan kopik, fékezésnél a gépjármű félrehúz, a fékpedálút megnövekedett, illetve furcsa fémes súrlódás hallatszik fékezéskor. A folyadékot évente javasolt ellenőriztetni, kétévente pedig cseréltetni.