Mikor nem fizet a casco?

A casco egy olyan biztosítási szerződés, amely igen sok szabályból, definícióból és kitételből áll, és mindezek a szerződésben benne vannak, amiket kötéskor aláírnunk.

Azonban a szerződők több mint 95 százaléka nem olvassa el szerződés előtt a több tíz oldalnyi szakszöveget, így azzal sem kerül tisztába, hogy a biztosító milyen esetben mentesül a fizetési kötelezettség alól. Annyi azért mindenki számára világos, hogy ha bedrogozva vagy ittasan törjük össze a gépkocsit, akkor nem fogja téríteni a kárunkat a casco, ahogy akkor se, ha egy spontánt kitört polgárháborúban sérül meg. Azonban vannak ennél sokkal fontosabb, gyakrabban előforduló feltételek is.

Kizáró esetek

Lopáskár esetén kizáró eset, ha a kocsi nem volt bezárva, benne maradt a kulcs a gépkocsiban, vagy nem volt olyan lopás gátló elemekkel felszerelve, amit a casco adott esetben előír. De akkor sem fizet, ha olyan országban szenvedünk balesetet, ami kívül esik a szerződés területi hatályán. Szintén nem fizet a casco, ha a rakományunk, vagy vontatás miatt esik valamilyen kár a gépkocsinkban. Valamint akkor sem várhatunk kártérítést (legalábbis a szélvédőért), amikor egy baleset során fejjel szakítjuk át a szélvédőt- csak azért, mert nem voltunk bekötve.