Milyen költségeim vannak, ha autót veszek vagy adok el?

A hirdetésböngészés és a tesztvezetések izgalma, illetve a tökéletes autó kiválasztása felett érzett öröm után sajnos egy sokkal kevésbé kellemes feladat is várja az új gépjármű leendő tulajdonosait. A vásárlás körüli teendők nemcsak az időnket veszik igénybe, hanem a pénztárcánk tartalmát is megnyirbálhatják.

Milyen költségeim vannak, ha autót veszek vagy adok el?

Az autó átíratása

Az egyik első teendő az adásvételi szerződés megkötése: a dokumentumon szerepelnie kell a szerződő felek adatainak, hiteles aláírásának, két tanú aláírásának, illetve a gépjármű műszaki adatainak és árának. Az adásvétel megtörténte után 15 napon belül át kell íratni az autót az új tulajdonos nevére az okmányirodában. Az átíratás határidejének be nem tartása akár 100 ezer forintos bírságot is vonhat maga után.

További teendők és költségek autóvásárláskor

Ezen kívül ki kell állíttatnunk az új törzskönyvet és az új forgalmi engedélyt is, amelyek 6000-6000 forintba kerülnek. A vevőnek egy új kötelező biztosítást is kötnie kell, illetve elvinnie az autót egy eredetiségvizsgálatra. Ez utóbbi díja a motor hengerűrtartalmától függ: 1400 cm3-ig 17.000, 1401 és 2000 cm3 között 18.500, 2000 cm3 felett pedig 20.000 forint. Autó vásárlásakor vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk, melynek összegét a gépjármű kora és teljesítménye határozza meg.

A régi tulajdonosnak 16 százalék SZJA-t kell fizetnie

Nemcsak az új, hanem a régi tulajdonosnak is fizetnie kell. A magánszemély autóeladása ingó értékesítésnek minősül: az ebből származó, az évi 600 ezer forintot meghaladó jövedelme után a SZJA-törvény 58. §-a alapján kell adóznia. A bevétel a szerzési költséggel, az értéknövelő beruházásokkal és az értékesítés költségeivel csökkentett részét 16 százalék adó terheli, ha az eléri a 200 ezer forintot.