Módosulni fog a Casco-törvény

A kétharmaddal rendelkező kormánypárt eddig nem sok teret adott az ellenzék törvényjavaslatainak: leginkább az ötleteket vették át az LMP-től, és támogattak néhány Jobbik-javaslatot az erősen jobbra húzó szavazók megnyerésére.

Azonban úgy néz ki, hogy a Jobbik most sikeresen fogja kezdeményezni a casco törvény módosítását, legalábbis a Tisztelt Ház alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságán átment Szilágyi György Jobbikos képviselő cascoval kapcsolatos javaslata (a Fidesz mellett az LMP és az MSZP is támogatta, egyedül egyetlen Fideszes bizottság-tag emelt kifogásokat, de ő sem sokáig). Bár még nem került a Parlament elé az ügy, de nagyon valószínű, hogy az országgyűlés sem fog máshogy reagálnia javaslatra – az ugyanis tökéletesen illeszkedik a „csúnya multik és nagytőke” gondolatvilágába, amit a kormánypárt az utóbbi időben használ retorikájában.

Miképp módosulna a törvény?

Szilágyi javaslata megszüntetné azt a szerinte visszás gyakorlatot, hogy a jelenleg hatályos törvények szerint a biztosítónak a megkötés napjától számítva már jár teljes éves díj (ezt a biztosítók egyébként se veszik komolyan, hisz mindegyikük enged havi részletfizetést), ám fedezettséget csak az után vállalnak, hogy a gépkocsi átesett a hivatalos szemlén. Ez a szemle hivatott kiszűrni a csalásokat (tényleg létezik-e a gépkocsi, tényleg olyan állapotban van-e ahogy mondták, satöbbi). Ennek 15 napon belül meg kell történnie, de ha ez előtt történik valamilyen káresemény a gépkocsival, akkor csak a biztosító jóindulatán múlik, hogy fizet-e kártérítést. A javaslat szerint a biztosító csak akkor tarthatna igényt a pénzre, ha már a gépkocsi átesett a szemlén, így az ügyfél nem fizetne azon napok után, amikor még nincs biztosítva a gépkocsija. Szilágyi szerint így a szemlék is meggyorsulnának.