Nagyot esett a casco ára - de még mindig túl drága

A casco biztosítási árak a tavalyi kötelező biztosítási kampányban hatalmasat estek: nem egy olyan, elviekben teljes körű casco biztosítás volt, amelyet fél áron kínáltak abban az esetben, ha együtt kötjük meg a kötelező biztosításunkkal.

Egyrészt az együttkötési akciók egy része a kampány után is megmaradt, másrészt casco árak sok helyen nagyot estek - ezzel a casco áresések egy része beépült a hagyományos árazásba. Az alkuszok szerint már lehet olyan teljes körű casco biztosítást találni, amely megúszható egy átlagos gépkocsira havi 4-5 ezer forintból.

Még mindig túl drága?

Egy tavalyi felmérés szerint az autósok 70 százaléka azért nem köt cascót, mert az túl drága (a teljes casco lefedettség mindössze 21 százalékos). Akkor azt mondták, hogy évi 40 ezer forintért már megkötnék a casco biztosítást - az átlagár akkor évi 91 ezer forint volt. Most, hogy havi 50-60 ezerért is hozzá lehet jutni teljes körű cascóhoz, még mindig nem változott érdemben a helyzet - igaz a lakosságnak átlagosan hosszabb idő kell, hogy realizálja az árcsökkenés tényét. A környező országokban harmadikak vagyunk casco-kötés arányban: míg a szlovákoknál minden második gépjármű biztosított ily módon, addig a Bolgároknál csupán 5, míg a szerbeknél 3 százalék a casco lefedettségi arány.