Ne kockáztassuk a súlyos pótdíjakat: az autópályákra csak érvényes e-matricával szabad felhajtani

A jelenlegi szabályozás szerint Magyarország gyorsforgalmi útjaira és díjköteles főútvonalaira csak és kizárólag előre megvásárolt és érvényes e-matrica birtokában lehet felhajtani. Mivel a XXI. század szinte minden eszköze rendelkezésünkre áll az e-matrica megvásárlásához, ezért gyorsan és egyszerűen juthatunk hozzá ahhoz. Az e-matrica elbliccelésénél nem bízhatunk a szerencsénkben, hiszen a kamerás figyelőrendszer által az utunk során számos ponton ellenőrzik a rendszámunkat, így szinte biztos a lebukás, amelynek következménye minden esetben súlyos pótdíj megfizetése lesz.

#@CASCO_BANNER1@#

Díjkategóriák

Három díjkategóriát különböztetnek meg: a D1 motoros díjkategória 4 napos úthasználati jogosultságot biztosít minden kétkerekűvel közlekedőnek. Aki ennél hosszabb időszakra szeretné igénybe venni az útszakaszokat, azoknak már a D1-es kategóriát kell megvásárolniuk. A D1 kategória tartalmazza a személyautókat, valamint minden, maximálisan 3,5 tonna össztömegű gépjárművet akár vontatmánnyal is. A B2 díjkategória tartalmazza a 3,5 tonna össztömeget meghaladó autóbuszokat, illetve a lakóautókat és a hozzájuk tartozó vontatmányokat is.

Tévhit, hogy csak új autóra éri meg cascot kötni! Nézze meg mennyiért biztosíthatja autóját!

Fizessen gyorsan és egyszerűen

Kétség kívül a legkényelmesebb fizetési mód az online bankkártyás fizetés, amelyet számos internetes oldalon megtehetünk. Emellett egyéb fizetési opciók közül választhatunk, így akár SMS-ben, vagy bármelyik benzinkúton személyesen is hozzájuthatunk a matricához.

Súlyos pótdíjak

Hogy az úthasználat során rendelkezünk-e érvényes e-matricával, azt a hatóság több módszerrel is képes ellenőrizni. Akár a helyszínen, tehát az utunk során is ellenőrizhetnek bennünket, de emellett még egy elektronikus rendszer is segíti a hatóságot, ami az utakon elhelyezett kamerákkal rögzíti a gépjárművek rendszámait és veti össze azokat az online adatbázissal, ami tartalmazza az érvényes matricával rendelkező autósok adatait. Amennyiben a felhasználó nem rendelkezik érvényes matricával, abban az esetben köteles pótdíjat fizetni a gépjárműve díjkategóriájának megfelelően.

D1 KATEGÓRIA B2 KATEGÓRIA FIZETÉSI HATÁRIDŐ
14 875 Ft 66 925 Ft 30 napon belül
59 500 Ft 267 700 Ft 30 napon túl

Fontos, hogy bármilyen módon fizettünk is, az ellenőrzőszelvényt tartsuk magunknál az érvényesség időtartama alatt, továbbá nem árt a saját érdekükben a lejárat után is legalább 1 évig megőrizni ezeket. Ellenőrzőszelvénynek minősül a blokk, vagy online vásárlás esetén a matrica sorszámát tartalmazó e-mail is, de az csak kinyomtatott formában.