Nyaralás és a CASCO

Több százezren indulnak útnak idén gépkocsival, hogy kiélvezzék szabadságukat, és nyaralásukat valamilyen külföldi országban töltsék el.

Teszik ezt, mert a 400 forint feletti benzinárak ellenére még mindig egy gazdaságos formája az utazásnak, ráadásul a saját gépkocsi mozgásszabadságot ad, és nem kell az ismeretlen helyi járatokra bízni magunkat. Azonban a saját, vagy bérelt gépkocsival való utazásnak veszélyei is vannak: egy ismeretlen közlekedési kultúrában kell helytállnunk, sajátos utakon, az itthonitól eltérő közlekedési szabályok közepette - ráadásul sokszor sokórás, több ezer kilométeres távok megtétele után, így jóval nagyobb az esélye annak, hogy meghúzzuk a kocsinkat, vagy ne adj isten balesetet okozunk.

A gépkocsi védelme

Saját magunk anyagi biztonságáról külföldön az utasbiztosítás gondoskodik, amelynek kötésaránya távoli utazások tekintetében több mint 90 százalékos, azonban kocsink anyagi biztosításáért- amennyiben mi vagyunk a vétkesek- csupán a casco biztosítás felel. Ennek lefedettsége azonban mindössze 20 százalékos, jórészt a magasnak tartott árak végett. Az utazási idő alatt a megnövekedett baleseti kockázatot akkor is el tudjuk kerülni, ha nincs havi 91 ezer forintunk egy éves casco biztosításra. A határozott idejű casco biztosítás ugyanis napi párszáz forintból kijön (igaz, lebontva így is 3-4 szeres az árkülönbség az éves verzióhoz képest), így elég annyi időre megkötni, amennyire elhagyjuk az országot. Arra figyeljünk, hogy nem minden biztosító társaságnál van lehetőségünk ilyen biztosítás megkötésére, és az alkuszok vagy a kalkulátorok sem hirdetik ezt az opciót.